ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/07/2017 17:11 EEST | Updated 18/07/2017 17:18 EEST

ΕΕ: Μόνο μια έκδοση ομολόγου δεν αρκεί

Bloomberg via Getty Images
A pedestrian walks past a wall mural by visual artist 'Ino' in Athens, Greece, on Thursday, June 29, 2017. The change in sentiment toward Greece -- the epicenter of the European financial crisis -- is reflected in the fact that countrys bond yields are the lowest since before the turmoil even as the debt remains deep in junk territory. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg via Getty Images

Η άμεση επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι ένα βήμα προς την επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης, αλλά δεν θα αποτελέσει μια άμεση αλλαγή της κατάστασης από την μια ημέρα στην άλλη, τονίζουν στο Reuters Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Η διαδικασία, όπως σημειώνουν, θα απαιτήσει μία σειρά από επιτυχημένες πωλήσεις ομολόγων και το χτίσιμο ενός σημαντικού αποθέματος μετρητών.

Διαβάστε επίσης:

Οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters, τονίζουν ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να ξεχάσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, καθώς αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την αστάθεια, ειδικά από τη στιγμή που η χώρα μπαίνει εκ νέου στο μικροσκόπιο των αγορών.

Εξηγούν επίσης ότι ακόμα και αν η Ελλάδα προβεί σε επιτυχημένη έκδοση ομολόγων (σε όρους επενδυτικού ενδιαφέροντος και αποδόσεων), δεν θα πρέπει να χαλαρώσει, καθώς για να πετύχει τον στόχο του ταμειακού αποθέματος θα πρέπει να βγει στις αγορές πάνω από μία φορά πριν από τον Αύγουστο του 2018 και με εκδόσεις πιο μακρινών ωριμάνσεων.

Κατά την Κομισιόν η Ελλάδα θα πρέπει να διαθέσει περίπου 9 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοοικονομικές ανάγκες των πρώτων δέκα μηνών μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης. Μέρος αυτών των χρημάτων εκτιμάται ότι θα έρθει από την εξοικονόμηση πόρων και νέα δάνεια της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος. Ωστόσο, ένα μέρος του αποθέματος θα πρέπει να χτιστεί με κεφάλαια που θα αντληθούν από τις αγορές, όπως σημειώνουν οι δύο από τις πηγές του Reuters.

Για αυτόν τον λόγο η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές πάνω από μία φορά πριν τον Αύγουστο του 2018 και με εκδόσεις διαφορετικών και πιο μακρινών ωριμάνσεων. Και για έναν ακόμη: για να αποκατασταθεί η φήμη της χώρας.

Όπως τονίζουν, οι καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων, ακόμη και αν η έξοδος στις αγορές στεφθεί με επιτυχία, θα μπορούσε να αυξήσουν την «όρεξη» των επενδυτών να πιέσουν την Ελλάδα σε προληπτική πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), μετά το τέλος του προγράμματος.

Σημειώνεται δε ότι άλλες χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες έλαβαν χρηματοοικονομική βοήθεια μετά την κρίση χρέους του 2010-2012, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο, που έχει στόχο να καθησυχάσει τις αγορές.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει αυτή την υποστήριξη, μια πολιτικά δυσάρεστη κίνηση για την Αθήνα, αλλά μέτρο που οι πιστωτές θεωρούν χρήσιμο για να διατηρήσουν τον έλεγχο τουλάχιστον μέχρι οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και το φορολογικό πλαίσιο εφαρμοστούν το 2019 και το 2020.