ΔΙΕΘΝΕΣ
20/07/2017 03:34 EEST | Updated 20/07/2017 03:34 EEST

Κατάργηση προγράμματος της CIA για τη στήριξη αντικαθεστωτικών στη Συρία

ABDULMONAM EASSA via Getty Images
A Syrian rebel fighter from the Faylaq al-Rahman brigade fires a weapon in Ain Tarma, in the eastern Ghouta area, a rebel stronghold east of the capital Damascus, on July 17, 2017. In recent weeks, Syrian government forces have been heavily bombarding Ain Terma, which links the Eastern Ghouta area to the opposition-held Damascus neighbourhood of Jobar. They are pressing a military operation intended to try to sever Jobar from Eastern Ghouta, leaving it isolated. The Eastern Ghouta region is one of the areas covered in a ceasefire plan agreed in May by regime allies Russia and Iran, and rebel backer Turkey. / AFP PHOTO / ABDULMONAM EASSA (Photo credit should read ABDULMONAM EASSA/AFP/Getty Images)

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να διακόψει το πρόγραμμα της CIA για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση ορισμένων ομάδων ανταρτών που πολεμούν την κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, είπαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, μία κίνηση που αποζητούσε η Ρωσία ως σύμμαχος της Συρίας.

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ένας από τους αξιωματούχους, αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας της κυβέρνησης να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, η οποία έχει εν γένει επιτύχει μαζί με ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν να διατηρήσει τον Άσαντ στην εξουσία στον εξαετή εμφύλιο της Συρίας.

Το πρόγραμμα της CIA ξεκίνησε το 2013 ως μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να ανατρέψει τον Άσαντ, αλλά δεν είχε μεγάλη επιτυχία, είπαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι γνωρίζουν το θέμα και μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η διακοπή του προγράμματος ανακοινώθηκε πρώτα από την εφημερίδα Washington Post την Τετάρτη. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις επί του θέματος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τύπου, όπως επίσης αρνήθηκε και η CIA.

Η απόφαση ελήφθη από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Χ.Ρ. Μακμάστερ και τον διευθυντή της Υπηρεσίας Μάικ Πομπέο, αφού συμβουλεύτηκαν αξιωματούχους κατώτερων βαθμίδων, και προτού τη συνάντηση στις 7 Ιουλίου του Τραμπ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της G20 στη Γερμανία.

Οι αξιωματούχοι-πηγές είπαν ότι η απόφαση δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ρωσίας για εκεχειρία στη νοτιοδυτική Συρία.

Ένας από τους δύο διευκρίνισε ότι δεν αποτελούσε μεγάλη παραχώρηση από τις ΗΠΑ, δεδομένου του ελέγχου που ασκεί ο Άσαντ στην εξουσία - αν και όχι σε όλη τη Συρία - «αποτελεί όμως μήνυμα στον Πούτιν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία».

Ένα μειονέκτημα του προγράμματος της CIA, είπε ένας από τους αξιωματούχους, είναι ότι μερικοί εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι αντάρτες αυτομόλησαν στο Ισλαμικό Κράτος και σε άλλες ριζοσπαστικές ομάδες, και μερικά στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης επιθυμούσαν τη διακοπή του προγράμματος.

Προτού αναλάβει την προεδρία τον Ιανουάριο, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα θέσει τέλος στην υποστήριξη για τις ομάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και θα δώσει προτεραιότητα στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ένα ξεχωριστό πρόγραμμα από τον αμερικανικό στρατό να εκπαιδεύσει, εξοπλίσει και υποστηρίξει άλλες συριακές ομάδες ανταρτών με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και άλλες δράσεις θα συνεχιστεί, είπαν οι αξιωματούχοι.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post