ΔΙΕΘΝΕΣ
26/07/2017 07:33 EEST | Updated 26/07/2017 08:24 EEST

Καταστρέφεται κάθε προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ, λέει το Κρεμλίνο για τις νέες κυρώσεις

Denis Sinyakov / Reuters
Russia's Deputy Foreign Minister Sergei Ryabkov speaks during a news briefing in the main building of Foreign Ministry in Moscow, December 15, 2008. Ryabkov and U.S. Under-Secretary of State for Arms Control and International Security John Rood met behind closed doors to discuss a replacement to the START-1 pact which expires in December 2009. REUTERS/Denis Sinyakov (RUSSIA)

Οι νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ απειλούν «να καταστρέψουν τις προοπτικές εξομάλυνσης» των σχέσεων Μόσχας- Ουάσινγκτον, προειδοποίησε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

«Αυτό που συνέβη ξεπερνά τα όρια της κοινής λογικής. Οι συντάκτες και οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου αυτού κάνουν ένα πολύ σοβαρό βήμα προς την καταστροφή των προοπτικών εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία», προειδοποίησε ο Ριαμπκόφ.

Όμως πρόσθεσε ότι «δεν θα υποκύψουμε στο συναίσθημα». «Θα εργαστούμε για να βρούμε άλλους τρόπους να προχωρήσουμε (…) και να αναζητήσουμε συμβιβασμούς σε θέματα που είναι σημαντικά για τη Ρωσία όπως, πιστεύω, και για τις ΗΠΑ: η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής», επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υιοθέτησε χθες σχεδόν ομόφωνα ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει την οργή τόσο της Μόσχας όσο και της ΕΕ, διότι θα επιτρέψει να τιμωρηθούν και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο, που μένει να εγκριθεί από τη Γερουσία, έχει στόχο να τιμωρήσει τη Ρωσία για τη φερόμενη εκστρατεία παραπληροφόρησης και τις κυβερνοεπιθέσεις που φέρεται να εξαπέλυσε στη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας.