ΚΟΙΝΩΝΙΑ
27/07/2017 12:36 EEST | Updated 27/07/2017 12:36 EEST

Η ΕΕ «σβήνει» μεγάλα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στην Ελλάδα για περιβαλλοντικούς λόγους

SAKIS MITROLIDIS via Getty Images
TOPSHOT - A car washed away into the sea is pictured following floods caused by heavy overnight rain, on 7 September, 2016 in Agia Triada, a suburb of Thessaloniki. / AFP PHOTO / Sakis Mitrolidis (Photo credit should read SAKIS MITROLIDIS/AFP/Getty Images)

Δύο υποθέσεις παράβασης για μη εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας στον τομέα του περιβάλλοντος μπήκαν στο αρχείο λόγω πλήρους συμμόρφωσης της χώρας. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει το ΥΠΕΝ, η χώρα μας πρακτικά κατάφερε να «σβήσει» πρόστιμα πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αφού οι υποθέσεις δεν έφτασαν να τελεσιδικήσουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Η πρώτη αφορά στη μη εφαρμογή πλαισίου κοινοτικής δράσης στο πεδίο της πολιτικής για το θαλάσσιο περιβάλλον και την έκθεση σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης. Η δεύτερη αφορά στη μη εφαρμογή σχετικών διατάξεων για την αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, το Κολλέγιο Επιτρόπων αποφάσισε την αρχειοθέτηση των συγκεκριμένων παραβάσεων, λόγω πλήρους συμμόρφωσης της χώρας με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ενωσιακή νομοθεσία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η αρχειοθέτηση της πρώτης παράβασης επιτεύχθηκε ύστερα από απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, για την «Έγκριση των προγραμμάτων παρακολούθησης για τη συνεχή εκτίμηση της περιβαλλοντικής κατάστασης των θαλάσσιων υδάτων, και την ανάρτηση της σχετικής Έκθεσης στον διαδικτυακό ιστότοπο της ΕΕ.

Η δεύτερη παράβαση αρχειοθετήθηκε με την κατάρτιση και δημοσιοποίηση από την ειδική γραμματεία υδάτων των Χαρτών Επικινδυνότητας Πλημμύρας και των Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας για όλα τα Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας στον ακόλουθο ειδικά διαμορφωμένο ιστότοπο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.