ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
29/07/2017 15:16 EEST | Updated 29/07/2017 15:16 EEST

Τσακαλώτος: Το «κατενάτσιο» διατηρεί την αβεβαιότητα και χάνει ευκαιρίες για πειθώ και συμμαχίες

Sooc

Διατήρηση αβεβαιότητας και απώλεια ευκαιριών για πειθώ και συμμαχίες είναι το αποτέλεσμα του «κατενάτσιο» έναντι των πιστωτών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή»- συμπληρώνοντας πως το παραπάνω αξίωμα το συμμερίζεται η μεγάλη πλειονότητα των μελών της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, ερωτηθείς «ποια πρέπει να είναι η στρατηγική της κυβέρνησης, ιδιοκτησία του προγράμματος ή κατενάτσιο έναντι των πιστωτών», ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Η απάντηση είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Είναι σαφές ότι αν είχαμε την πλήρη νομοθετική και πολιτική αυτονομία, τότε το πρόγραμμά μας θα ήταν πιο κοντά στις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας- αποδείχθηκε επανειλημμένως ότι οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα- και σίγουρα πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Από την άλλη, το κατενάτσιο, όπως το ορίσατε, το μόνο που κάνει είναι να διατηρεί την αβεβαιότητα και να χάνει ευκαιρίες για πειθώ και συμμαχίες. Νομίζω ότι το παραπάνω αξίωμα το συμμερίζεται η μεγάλη πλειονότητα των μελών της κυβέρνησης».

Όσον αφορά στην πρόσφατη έκδοση ομολόγου, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως ήταν επιτυχής και ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα όσον αφορά στην πρόσβαση στις αγορές, ενώ απορρίπτει το αίτημα του ΔΝΤ για επίσπευση των stress test στις ελληνικές τράπεζες, δηλώνοντας αισιόδοξος πως δεν θα χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών καλεί το ΔΝΤ να αποφασίσει ως το τέλος του χρόνου αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι. «Έχω πει πολλές φορές ότι μπορούμε να δουλέψουμε με το ΔΝΤ μέσα και με το ΔΝΤ έξω. Αυτό που δεν γίνεται είναι να συνεχίσει επ'αόριστον με ένα πόδι μέσα και ένα πόδι έξω. Και άρα οφείλει έως τα Χριστούγεννα να πάρει τις τελικές αποφάσεις του» είπε σχετικά.