ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/07/2017 10:55 EEST | Updated 29/07/2017 10:55 EEST

Παυλόπουλος:. Δείκτης πορείας για όλους το έργο του Νίκου Καζαντζάκη

Eurokinissi

«Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη για μας τους Έλληνες, για την Ευρώπη για τον κόσμο ολόκληρο, πρέπει να διαβάζεται και να εμπνέει ταυτοχρόνως σαν ένα σήμα κινδύνου αλλά και σαν ένας δείκτης πορείας», τόνισε το μεσημέρι σε ομιλία του στο χωριό Μυρτιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Στα ταραγμένα νερά της εποχής μας που αν δεν προσέξομε θα γίνουν τυφώνας για την ανθρωπότητα το έργο του Καζαντζάκη παραμένει πάντα επίκαιρο και πρέπει να μας εμπνέει σαν εγερτήριο σάλπισμα σαν ήχος εναντίον των συνειδήσεων που συνηθίζουν να εφησυχάζουν», τόνισε ο ΠτΔ.

Στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στο έργο του Καζαντζάκη επεσήμανε ότι όποιος το ξέρει δεν χρειάζεται να δει πολλά, και χαρακτήρισε το συγγραφέα ασυμβίβαστο πνεύμα που πάντα αναζητούσε την αλήθεια και υπερασπίστηκε την ελευθερία.

«Ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε πάντα ο εαυτός του επηρεάστηκε από άλλους αλλά ανέδειξε αυτό που ο ίδιος ήθελε ως πρότυπο για τον κόσμο, για τον άνθρωπο».

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του Μουσείου Καζαντζακη δώρισε μια αναμνηστική πλακέτα με τη μορφή του Καζαντζάκη και ένα αντίγραφο από το ποιητικό του έργο « Οδύσσεια».

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καλωσόρισε στην Κρήτη ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε μεγάλη προσωπικότητα με πολυσήμαντο έργο και 60 χρόνια μετά το θάνατο του παραμένει πάντα επίκαιρος.

Στο έργο και την προσφορά του Νίκου Καζαντζάκη αναφέρθηκε σε ομιλία του ο ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας Νίκος Χαραλαμπάκης λέγοντας ότι έδειξε ότι πρέπει να επικρατήσει η γλώσσα του λαού.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)