Κινέζοι θησαύριζαν ψαρεύοντας στον Μαλιακό τα... γκουρμέ «αγγούρια της θάλασσας»

Κινέζοι θησαύριζαν ψαρεύοντας στον Μαλιακό τα... γκουρμέ «αγγούρια της θάλασσας»
Δ/νση αστυνομίας Φθιώτιδας/ Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας

Μεγάλες ποσότητες ολοθουροειδών (γνωστά ως «αγγούρια της θάλασσας»), τα οποία πωλούνται στο εξωτερικό έναντι 1.000 ευρώ το κιλό, ψάρευαν Κινέζοι στον Μαλιακό κόλπο με σκοπό την εξαγωγή και πώλησή τους σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η Αστυνομία εντόπισε δύο εργαστήρια επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας των αλιευμάτων, σε αποθήκες στην περιοχή της Ανθήλης Φθιώτιδας. Για την υπόθεση συνελήφθη στις 29 Ιουλίου 2017 ένας 21χρονος Κινέζος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ αναζητείται ένας ακόμη 54χρονος ομοεθνής του.

Συνολικά κατασχέθηκαν 110.481 αλιεύματα του γένους HOLOTHURIA , αποξηραμένα έτοιμα προς διάθεση, είτε σε διαδικασία επεξεργασίας, συνολικού καθαρού βάρους ενός τόνου και 374,76 κιλών. Επίσης, βρέθηκαν παραστατικά, τα οποία αφορούν σε εξαγωγές των ανωτέρω αλιευμάτων στις χώρες της Ισπανίας, Τσεχίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου, κατά τα έτη 2013 - 2014, με αναγραφόμενα προς αποστολή προϊόντα : «φρέσκα καβούρια».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την προστασία του περιβάλλοντος, τα ολοθουροειδή συγκαταλέγονται στα εχινόδερμα, η αναπαραγωγή των οποίων προστατεύεται και η αλιεία τους επιτρέπεται συγκεκριμένους μήνες.

Όπως προέκυψε από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα, οι συλληφθέντες είναι μέλη οργανωμένου κυκλώματος, τα οποία αλίευαν παράνομα μεγάλες ποσότητες ολοθουροειδών, τα οποία ευδοκιμούν στο Μαλιακό Κόλπο και ακολούθως επεξεργάζονταν τα ανωτέρω αλιεύματα, με σκοπό την παράνομη εμπορία τους και εξαγωγή τους σε ομοεθνείς τους, κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω αλιεύματα είναι βρώσιμα στην «ασιατική κουζίνα», ενώ παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, με την τιμή λιανικής τους πώλησης να προσεγγίζει ακόμη και τα 1.100 ευρώ το κιλό, για ορισμένα είδη τους.

Σύμφωνα δε με τα κατασχεθέντα παραστατικά, οι εξαγωγές των αλιευμάτων πραγματοποιούταν, κατά τα έτη 2013 – 2014, σε χώρες της Ισπανίας, Τσεχίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου, με αναγραφόμενα προς αποστολή προϊόντα: «φρέσκα καβούρια».

Η αλίευση των «αγγουριών της θάλασσας» απαγορεύεται κατά το χρονικό διάστημα από 01 Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, ενώ το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αλιείας τους υπόλοιπους μήνες είναι (15) εκατοστά.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας και παραπέμφθηκε για να απολογηθεί ενώπιον του κ. Ανακριτή Λαμίας.

Την προανάκριση, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ εξετάζεται όλο το εύρος και το φάσμα δραστηριότητας των μελών του κυκλώματος.

Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα των ειδών που συγκαταλέγονται στην κείμενη νομοθεσία, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.

Δημοφιλή