ΔΙΕΘΝΕΣ
01/08/2017 16:39 EEST | Updated 01/08/2017 16:39 EEST

Πώς συνδέεται η κλιματική αλλαγή με τις αυτοκτονίες των αγροτών στην Ινδία

Hindustan Times via Getty Images
MUMBAI, INDIA - SEPTEMBER 12, 2008: Agriculture Farmers Farmer Vithalrao Yelwade has only 2 acre farm remaining out of the 8 acres he lost to the Chakan industrial estate His farms are hemmed in from all sides by automobile majors. (Photo by Kunal Patil/Hindustan Times via Getty Images)

H αλλαγή του κλίματος είναι πιθανότατα η αιτία των αυτοκτονιών στις οποίες οδηγήθηκαν περίπου 60.000 Ινδοί αγρότες κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών, σύμφωνα με νέα έρευνα που μελετά τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια κατέληξαν στο συμπέρασμα πως την περίοδο των αγροτικών εργασιών η θερμοκρασία αυξανόταν 1 βαθμό Κελσίου την ημέρα, κάτι το οποίο προκάλεσε 67 επιπλέον αυτοκτονίες.

Η άνοδος της θερμοκρασίας εκτός της περιόδου των καλλιεργειών δεν είχε σημαντική επίδραση στα ποσοστά των αυτοκτονιών, γεγονός που αποδεικνύει πως το άγχος που συνδέεται με τη γεωργία ήταν η βασική αιτία για την ανοδική πορεία των θανάτων. Στο παρελθόν, μελέτες είχαν αποδείξει πως η αύξηση των βροχοπτώσεων συνδέεται με τη μείωση των αυτοκτονιών κατά 7%. Οι αυτοκτονίες στις αγροτικές περιοχές της Ινδίας μειώθηκαν την περασμένη χρονιά, ωστόσο παραμένουν σε επιδημιολογικά επίπεδα ιδίως σε ορισμένα κράτη και προκαλούν άγχος στο κράτος που πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα.

Στη Maharashtra, η οποία υπέστη ξηρασία, καταγράφηκαν 852 αυτοκτονίες αγροτών τους τέσσερις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, ενώ το 2015 -τη χειρότερη χρονιά που έχει καταγραφεί- πάνω από 12.000 αγρότες αυτοκτόνησαν. Από το 1995 περισσότεροι από 300.000 αγρότες έχουν γίνει αυτόχειρες επειδή δεν άντεξαν.

Τα κρανία και τα κόκκαλα των αγροτών που δεν είναι πια στη ζωή έχουν τοποθετηθεί στο χώρο του Jantar Mantar κοντά στο ινδικό κοινοβούλιο. Πέρσι η κυβέρνηση της χώρας χρηματοδότησε ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα 1 δισεκατομμυρίου λιρών στην προσπάθεια της να συνδράμει στη μείωση των αυτοκτονιών.

Η ερευνήτρια, Tamma Carleton, εξήγησε πως πλέον οι αγρότες εφευρίσκουν δικούς τους τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις ακραίες θερμοκρασίες, αφού το κράτος δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Όπως τόνισε στη συνέχεια, τα πραγματικά ποσοστά των αυτοκτονιών είναι πολύ υψηλότερα αφού μέχρι το 2014 θεωρούνταν ποινικό αδίκημα και πολλές αποκρύπτονταν. «Το πρόβλημα είναι δικό μας και όχι των επόμενων γενιών. Εμείς οφείλουμε να το λύσουμε για τα παιδιά μας», κατέληξε.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost