ΔΙΕΘΝΕΣ
02/08/2017 09:26 EEST | Updated 02/08/2017 09:27 EEST

Ισπανικά μαχητικά παραβίασαν τον φινλανδικό εναέριο χώρο ενώ αναχαίτιζαν ρωσικά αεροσκάφη

Spanish Air Force EF-18M Hornet taking off with full afterburner from Albacete Air Base, Spain, during NATO TLP.
Riccardo Niccoli/Stocktrek Images via Getty Images
Spanish Air Force EF-18M Hornet taking off with full afterburner from Albacete Air Base, Spain, during NATO TLP.

Δύο ισπανικά (ΝΑΤΟϊκά) μαχητικά παραβίασαν για λίγο τον εναέριο χώρο της Φινλανδίας, ενώ αναχαίτιζαν τρία ρωσικά αεροσκάφη κοντά στην Εσθονία την Τρίτη, ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε το Associated Press.

Σύμφωνα με τη Συμμαχία, τα μαχητικά παραβίασαν τον φινλανδικό εναέριο χώρο ενώ ήταν σε διαδικασία επικοινωνίας με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας (η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ) προκειμένου να αναλάβουν τον χειρισμό της συγκεκριμένης περίπτωσης.

«Καθώς μεταβίβαζαν την αναχαίτιση στα φινλανδικά αεροσκάφη, τα ισπανικά μαχητικά κατά λάθος εισήλθαν στον φινλανδικό εναέριο χώρο» ανέφερε ο Ντίλαν Γουάιτ, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, σε ανακοίνωσή του. «Η Αεροπορική Διοίκηση του ΝΑΤΟ έδωσε εξηγήσεις για το περιστατικό στο φινλανδικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων για να βελτιωθεί η συνεργασία στο μέλλον».

Το υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας ανακοίνωσε πως τα F-18 Super Hornet, που εντάσσονται στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, πέταξαν εντός φινλανδικού εναερίου χώρου νοτιοδυτικά του Ελσίνκι την Τρίτη για διάστημα μικρότερο του ενός λεπτού κατά τις 9 το πρωί. Σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα αεροσκάφη εδρεύουν στη βάση του ΝΑΤΟ στο Αμάρι της Εσθονίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του RT, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως τα ρωσικά (δύο καταδιωκτικά MiG-31 και ένα μεταγωγικό Antonov AN-26) «πραγματοποιούσαν εκπαιδευτική πτήση πάνω από τα ουδέτερα ύδατα της Βαλτικής....τηρώντας τους κανόνες χρήσης εναέριου χώρου, χωρίς να παραβιάζουν τα σύνορα ξένων χωρών».

«Κατά τη διάρκεια της αποστολής, ένα ΝΑΤΟϊκό F-18 πλησίασε τα ρωσικά αεροπλάνα και τα ακολούθησε για περίπου ένα λεπτό. Μετά από αυτό άλλαξε πορεία και αποσύρθηκε προς την κατεύθυνση της χώρας της Βαλτικής» ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Εκατέρωθεν αναχαιτίσεις μεταξύ αεροσκαφών της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στη Βαλτική έχουν γίνει συχνό φαινόμενο τον τελευταίο καιρό, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για επικίνδυνους ελιγμούς και πρακτικές.