ΕΙΔΗΣΕΙΣ
03/08/2017 14:58 EEST | Updated 03/08/2017 16:29 EEST

ΥΠΕΞ προς ΝΔ: Ανυπόστατα τα δημοσιεύματα για ελληνικό βέτο κατά τη συζήτηση στις Βρυξέλλες για τη Βενεζουέλα

Eurokinissi

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με δήλωση του Τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ για την στάση της Κυβέρνησης στο ζήτημα της Βενεζουέλας

«Ο χειρότερος σύμβουλος στην εξωτερική πολιτική είναι τα κίτρινα δημοσιεύματα στον Τύπο. Δυστυχώς, η ΝΔ δεν μπορεί να αποφύγει τον πειρασμό να επικαλείται ως ερωτήματα αυτά τα δημοσιεύματα» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή δήλωση του Τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ για την στάση της Κυβέρνησης στο ζήτημα της Βενεζουέλας.

«Αντί να αναπαράγει ανακριβή δημοσιεύματα, καλούμε τον Τομεάρχη Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαβάσει τις σχετικές Δηλώσεις που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα η ΕΕ, καθώς και τη Δήλωση που η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ εξέδωσε χθες για το θέμα στο όνομα όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δήθεν θέμα κυρώσεων και ελληνικό βέτο, κατά τη χθεσινή συζήτηση στις Βρυξέλλες, είναι ανυπόστατα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του ΥΠΕ ο κ. Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών ήρθε αργά για να μην πει τίποτα.

Αντί να υπεκφεύγει, ας απαντήσει ευθέως:

Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης απέναντι στο καθεστώς Μαδούρο;

Αν δεν μπορεί το Υπουργείο Εξωτερικών, ας απαντήσει το Μαξίμου».

Νωρίτερα η ΝΔ καλούσε την κυβέρνηση «να ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση της για το καθεστώς Μαδούρο»

Η αρχική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος και είχε σαν αφορμή την απάντηση από το ΥΠΕΞ είχε ως εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε η Εκπρόσωπός της για την Εξωτερική Πολιτική, δεν αναγνωρίζει την Συντακτική Εθνοσυνέλευση στη Βενεζουέλα και εκφράζει έντονες ανησυχίες για τις πρακτικές του καθεστώτος Μαδούρο.

Εν τω μεταξύ, σημερινά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αναφέρουν ότι η επιβολή κυρώσεων απετράπη εξαιτίας ανησυχιών και αντιρρήσεων και της Κυβέρνησης Τσίπρα.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες είναι ασαφείς και η Κυβέρνηση παραμένει σιωπηλή.

Την ίδια ώρα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζουν κάθε σχετικό ψήφισμα καταδίκης που έρχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καλούμε το Υπουργείο Εξωτερικών να διευκρινίσει επιτέλους με τρόπο επίσημο και κατηγορηματικό ποια ακριβώς είναι η θέση της χώρας μας και αν είναι αυτή που, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, εμφανίζεται ως βασικός και επίμονος υποστηρικτής του καθεστώτος Μαδούρο».