ΔΙΕΘΝΕΣ
04/08/2017 14:30 EEST | Updated 04/08/2017 14:39 EEST

Πώς η Ουγκάντα καταφέρνει να διαχειρίζεται με επιτυχία την προσφυγική κρίση

Barcroft Media via Getty Images
MOYO, UGANDA - FEBURARY 05: A man carrying luggage on his motorbike crosses the border at a formal crossing point on Feburary 05, 2017 in Moyo, Uganda.PHOTOGRAPH BY Natalia Jidovanu / Le Pictorium / Barcroft ImagesLondon-T:+44 207 033 1031 E:hello@barcroftmedia.com -New York-T:+1 212 796 2458 E:hello@barcroftusa.com -New Delhi-T:+91 11 4053 2429 E:hello@barcroftindia.com www.barcroftimages.com (Photo credit should read Natalia J/LePictorium/Barcroft / Barcroft Media via Getty Images)

Ταξιδεύοντας οκτώ ώρες από την πρωτεύουσα της Ουγκάντα, την Καμπάλα, θα συναντήσει κανείς το Bidi Bidi, ένα χωριό που

από τον Απρίλιο φιλοξενεί 270.000 άτομα και θεωρείται ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων παγκοσμίως. Το καλοκαίρι ο αριθμός έφτασε τις 272.168, ενώ οι αξιωματούχοι της χώρας ανέφεραν πως οι πρόσφυγες αναμένεται να φτάσουν τις 300.000, λόγω των γεννήσεων και των οικογενειακών επανασυνδέσεων, γράφει το ibtimes.co.uk.

Ίσα δικαιώματα για όλους

Όσοι έχουν ταξιδέψει εκεί εξηγούν πως δύσκολα ξεχωρίζεις τους πρόσφυγες από τους ντόπιους καθώς ο ένας ζει δίπλα στον άλλον αρμονικά. Ψωνίζουν στις ίδιες αγορές, πηγαίνουν στα ίδια σχολεία και έχουν τις ίδιες παροχές υγείας. Η Ουγκάντα φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Αφρική, ενώ ειδικότερα προσφέρει καταφύγιο σε 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους που προέρχονται από 13 χώρες. Από αυτούς, τουλάχιστον οι 950.000 είναι από το Νότιο Σουδάν. Η κυβέρνηση της χώρας συνεργάζεται με διάφορες ΜΚΟ προκειμένου να βοηθήσει τους πρόσφυγες να βάλουν τα θεμέλια για την καινούρια τους ζωή.

«Με την πρακτική αυτή οι προσφυγικοί πληθυσμοί είναι ασφαλείς ενώ παράλληλα η κυβέρνηση επωφελείται από τα διεθνή κονδύλια για την προστασία τους. Παράλληλα, η χώρα έχει επωφεληθεί σημαντικά από τις τεράστιες υποδομές των χώρων υποδοχής όταν αυτοί κλείνουν», δήλωσε ο Phil Clark, αναλυτής της διεθνούς πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Soas στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον Ιούνιο η Καμπάλα και τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για χρηματοδότηση ύψους 2 δισ. δολαρίων με στόχο την αντιμετώπιση αυτού που ο ΟΗΕ έχει πολλάκις χαρακτηρίσει τη «μεγαλύτερη προσφυγική κρίση» στην Αφρική. Η Ουγκάντα έχει κρατήσει τα σύνορά της ανοιχτά. Αξιωματούχοι και διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε πως χιλιάδες άνθρωποι από το Νότιο Σουδάν φτάνουν καθημερινά στην Ουγκάντα. Το World Vision, είναι μια από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που αναλαμβάνει να βοηθήσει τη μελλοντική γενιά για την επανένταξή της.

Να ακουστεί το μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο

«Υποδεχόμαστε πρόσφυγες από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε έφτασαν εδώ κυρίως Πολωνοί», σημείωσε ο Dennis Mbagatu, εκπρόσωπος από το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας. Άλλοι αρμόδιοι για την ένταξη των προσφύγων στο Βidi Bidi αναφέρουν πως το μοντέλο για την υποδοχή των προσφύγων στην Ουγκάντα είναι το καλύτερο σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι και πρέπει να προστατεύονται από τους κινδύνους. Πρέπει να έχουν πρόσβαση στην εργασία, τη μετακίνηση και σε ένα περιβάλλον στο οποίο θα νιώθουν σαν στο σπίτι τους», σχολιάζει ένας εκ των υπευθύνων για την ομαλή ένταξη των ανθρώπων. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές αφρικανικές χώρες και κυρίως η Τανζανία μελετούν την υιοθέτηση παρόμοιων πρακτικών, κάτι που δε συμβαίνει στο εξωτερικό. «Χώρες όπως η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να παραδειγματιστούν από τις πολιτικές της Ουγκάντα για τους πρόσφυγες», πρόσθεσε.

Ανοδικά η οικονομία της Ουγκάντα

Στο μεταξύ, παρά την τεράστια εισροή προσφύγων και την εξάντληση των τοπικών πόρων, η οικονομία του τόπου εξακολουθεί να γνωρίζει άνθιση. Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε πως η αναπτυξιακή πορεία της χώρας απειλείται από την κλιματική αλλαγή και την αστάθεια, αλλά ακόμα κι έτσι, η οικονομία αναμένεται το 2017 να κινηθεί 4-5% υψηλότερα.

Στην Ουγκάντα, οι εκατοντάδες πρόσφυγες σπάνια τσακώνονται ή διαφωνούν παρόλο που όλοι προέρχονται από διαφορετικές χώρες ή πιστεύουν ακόμα και σε άλλους θεούς. Ακόμα κι αυτό θεωρείται μια επιτυχία που οφείλεται στην ανθρώπινη μεταχείριση που τους έχει δοθεί.