ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/08/2017 10:27 EEST | Updated 05/08/2017 10:33 EEST

Στενή γενετική σχέση με δύο λαούς αρχαίων πολιτισμών που άνθισαν στην Ελλάδα σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα

Buena Vista Images via Getty Images

Με ποιους από τους λαούς των αρχαίων πολιτισμών που άνθισαν εντός των ορίων της σημερινής ελληνικής επικράτειας έχουν συγγενική σχέση οι σύγχρονοι Έλληνες; Σε αυτή την ερώτηση απαντά μια ομάδα επιστημόνων μέσα από μια μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματά τους οι σύγχρονοι Έλληνες έχουν πολύ στενή γενετική σχέση με δύο αρχαίους λαούς. Τους Μινωίτες και τους Μυκηναίους. Μάλιστα ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο τίτλος για το συγκεκριμένο θέμα στο Scince: The Greeks really do have near-mythical origins, ancient DNA reveals (Τελικά οι Έλληνες πράγματι έχουν σχεδόν μυθική-καταγωγή, όπως αποκαλύπτει αρχαίο DNA) Αυτό προκύπτει από την εξέταση 19 αρχαίων ανθρώπινων γονιδιωμάτων από την ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την νοτιοδυτική Μικρά Ασία και τη σύγκριση αυτών με 330 αρχαία και 2.500 γονιδιώματα σύγχρονων ανθρώπων τα οποία και είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων.

Βάσει των ευρημάτων των επιστημόνων Μινωίτες, Μυκηναίοι και σύγχρονοι Έλληνες μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό αλλά φυσικά δεν είναι πανομοιότυποι. Σημειώνεται πως οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι έλκουν την καταγωγοί τους από τους πρώτους Νεολιθικούς γεωργικούς πληθυσμούς της Ελλάδας και δυτικής Ανατολίας. Ωστόσο υπήρξαν προσμίξεις με τους πληθυσμούς αρχαίων πολιτισμών που ζούσαν ανατολικά όπως οι αρχαίοι Καυκάσιοι, λαοί της Αρμενίας, του Ιράν, δεδομένων και των πληθυσμιακών μετακινήσεων από την Ανατολή, που παρατηρούνται μετά από την εποχή των πρώτων γεωργικών πληθυσμών.

Πάντως παρά τις ομοιότητες Μινωϊτών και Μυκηναίων στην μελέτη επισημαίνεται πως οι τελευταίοι σε αντίθεση με τους Μινωίτες έλκουν την καταγωγή τους και από τους αρχαίους κατοίκους της Ανατολικής Ευρώπης και Βόρειας Ευρασίας. Μάλιστα αυτός ο «Αρχαίος Βορειο-Ευρωασιατικός» πληθυσμός αποτελεί ένα από τα συστατικά και των σύγχρονων Ελλήνων ενώ σε μικρότερο βαθμό το γεγονός αυτό επηρέασε και τους ανθρώπους της Μυκηναϊκής περιόδου.

«Η μελέτη δίνει απαντήσεις σε πλήθος ερωτημάτων: απορρίπτει για πρώτη φορά τη θεωρία πως οι Μυκηναίοι ήταν ένας πληθυσμός με προέλευση πέραν του Αιγαίου, καθώς και τη θεωρία πως οι Μυκηναίοι και οι μετέπειτα αρχαίοι Έλληνες εξαλείφθηκαν κατά τον Μεσαίωνα. Επιπροσθέτως καταδεικνύει την ιστορική συνέχεια των κατοίκων της Ελλάδας από την εποχή των πρώτων γεωργών έως και σήμερα. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι υπήρξε πρόσμιξη τόσο  με βόρειους όσο και με ανατολικούς πληθυσμούς και πως οι προσμίξεις  έλαβαν χώρα τόσο πριν όσο και μετά από την εποχή των Μινωιτών και Μυκηναίων», επισημαίνεται στην μελέτη.

Σημειώνεται πως η επεξεργασία και εξαγωγή του DNA έγινε από τις ομάδες του Έλληνα καθηγητή Γονιδιωματικών Επιστημών και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σιάτλ των ΗΠΑ, Γεώργιο Σταματογιαννόπουλο, του καθηγητή Johannes Krause του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στη Γερμανία και του καθηγητή David Reich της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ ενώ ο δρ Ιωσήφ Λαζαρίδης, πρώτος συγγραφέας της μελέτης ήταν ο υπεύθυνος για τη στατιστική επεξεργασία και ανάλυση των νέων δεδομένων.

Πηγές: Nature, Science