ΔΙΕΘΝΕΣ
07/08/2017 15:03 EEST | Updated 07/08/2017 15:03 EEST

Το Βερολίνο υποθάλπτει τρομοκράτες λέει ο Ερντογάν και ζητά την άμεση έκδοση χιλιάδων υπόπτων

Umit Bektas / Reuters
Turkish President Recep Tayyip Erdogan and German Chancellor Angela Merkel leave folloring their meeting at the presidential palace during the first visit since July's failed coup in Ankara, Turkey, February 2, 2017. REUTERS/Umit Bektas

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Γερμανία ότι προσφέρει βοήθεια σε τρομοκράτες, καθώς δεν έχει δώσει απαντήσεις για κανέναν από τους χιλιάδες φακέλους που έχει αποστείλει η τουρκική κυβέρνηση στις γερμανικές αρχές και δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα της Άγκυρας για την έκδοση υπόπτων που βρίσκονται στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών.

«Η Γερμανία υποθάλπει εγκληματίες» είπε ο Τούρκος ηγέτης σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον βουλευτών στην επαρχία της Ριζούντας στη Μαύρη Θάλασσα, μια δήλωση που πιθανόν θα πυροδοτήσει νέα ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

«Δώσαμε (στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα) Μέρκελ 4.500 φακέλους, ωστόσο δεν έχουμε λάβει απάντηση ούτε για έναν από αυτούς» τόνισε απευθυνόμενος σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Όταν έχουμε στα χέρια μας έναν τρομοκράτη, εκείνοι μπορούν να μας ζητούν να τον εκδώσουμε. Εσείς δεν στέλνετε όσους έχετε σε εμάς, αλλά μας ζητάτε τους δικούς σας. Επομένως εσείς έχετε νομικό σύστημα, αλλά εμείς στην Τουρκία όχι;» υπογράμμισε.

Σημειώνεται πως μόλις πριν λίγες ημέρες ο εκδότης της Die Welt προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου της εφημερίδας ο οποίος κρατείται στην Τουρκία χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Σημειώνεται πως ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως η Καγκελαρία θα στηρίξει την προσφυγή. Το προηγούμενο διάστημα η Τουρκία απαγόρευσε την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στη ΝΑΤΟϊκή βάση στο Ιντσιρλίκ και ακολούθως η Γερμανία απέσυρε τα στρατεύματά της ενώ τόσο πριν όσο και μετά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Τουρκία έχει απαγορευθεί ουσιαστικά σε Τούρκους πολιτικούς να διεξάγουν ανοιχτές ομιλίες προς Τούρκους μετανάστες που ζουν στη Γερμανία. Παράλληλα όμως το Βερολίνο κατηγορεί την Άγκυρα πως άνδρες των μυστικών υπηρεσιών της κατασκοπεύουν πολίτες που ζουν εντός της γερμανικής επικράτειας.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)