CULTURE
07/08/2017 03:58 EEST

H L.C. Armstrong και ο Μιχάλης Καψάλης σε μια μοναδική έκθεση στη Σαντορίνη που μυρίζει καλοκαίρι

Ένας πολύ ενδιαφέρων εικαστικός διάλογος πρόκειται να λάβει χώρα τον Αύγουστο στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Μπελλώνιο στα Φηρά Σαντορίνης.

Η Ειρήνη Βανταράκη, επικεφαλής της Vandiri Art NYC, σε συνεργασία με την γνωστή πινακοθήκη της Νέας Υόρκης, Marlborough Gallery, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έργα της διάσημης Αμερικανίδας ζωγράφου L.C. Amstrong στην έκθεση «LC Armstrong: Island Paintings», που θα εγκαινιαστεί στις 7 Αυγούστου 2017 και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Αυγούστου 2017.

Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα εκρηκτικά χρώματα και τα ζωηρά λουλούδια και πουλιά που πλαισιώνουν τα τοπία της LC Armstrong , που δεν είναι τυχαία το «αγαπημένο παιδί» της Νέας Υόρκης και κατέχει -όχι άδικα- περίοπτη θέση στην διεθνή εικαστική σκηνή.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 14 έργα μοναδικής ζωτικότητας και εικαστικής τεχνικής της L.C. Amstrong.

Οι πίνακες που αποτελούν τη θεματική της έκθεσης, «Island Paintings» παρουσιάζουν τη δεκαετή μελέτη της Armstrong στα νησιώτικα μοτίβα και συνεχίζουν με τις εξερευνήσεις της εικαστικού στη φύση και το μαγικό ρεαλισμό. Τα επιλεγμένα έργα απεικονίζουν φωτεινά, έντονα λεπτομερή λουλούδια πάνω από τους ωκεανούς και τις λίμνες, δημιουργώντας μαξιμαλιστικά τοπία γεμάτα ζώα και ανθρώπινες μορφές, τόσο πραγματικές όσο και φανταστικές.

Η ιδιαίτερη τεχνική της Armstrong που στρωματοποιεί ακρυλικό ή λάδι σε πάνελ από λινάρι δίνει μια φωτεινότητα και μια μαργαριταρένια λάμψη στα έργα της, που κατακτά το βλέμμα. Εξίσου εντυπωσιακά είναι τα υπερρεαλιστικά παγώνια,  κολιμπρί και φλαμίνγκο που στα έργα της Amstrong, φαίνονται σαν να είναι στο φυσικό τους περιβάλλον. Οι πίνακες της καταγράφουν τη σχέση φύσης- πραγματικότητας και οριοθετούν την ξεχωριστή νησιώτικη χωροταξία.

Στην έκθεση παρουσιάζεται το μνημειώδες δίπτυχο, το «Blossoms Over Bow Bridge», ένα απαλό και αιθέριο τοπίο του Central Park που βρίσκεται στο νησί του Μανχάταν. Η γαλήνια και αρμονική σύνθεση της φύσης προβάλλει την αντίθεση με τις διαφαινόμενες, τεχνητές κατασκευές που «βλέπουν» στο βάθος, τον χώρο πέρα ​​από το πάρκο.

Έργα της βρίσκονται επίσης στις μόνιμες συλλογές σημαντικών ιδρυμάτων, μουσείων και γκαλερί όπως η Corcoran Gallery of Art, και το National Museum of Women in the Arts στην Ουάσιγκτον, το Kemper Museum of Contemporary Art, στο Κάνσας και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Τα γεμάτα φως «Αμερικάνικα τοπία» του Μιχάλη Καψάλη, στο Μπελλώνιο Ίδρυμα

«Η ζωγραφική είναι η δημιουργία ενός νέου σύμπαντος και κάθε έργο είναι μια εκπληκτική γέννηση» έλεγε ο διεθνής εικαστικός Μιχάλης Καψάλης που έφυγε από τη ζωή το Φεβρουάριο του 2017.

Τα εκρηκτικά νησιώτικα τοπία της L.C. Amstrong, που θα παρουσιαστούν στην έκθεση «L.C. Amstrong: Island Paintings», διαδέχονται στο Μπελλώνιο Ίδρυμα στα Φυρά, τα γεμάτα φως και χρώμα τοπία του Μιχάλη Καψάλη στην έκθεση «American History» που θα ανοίξει τις πύλες της στις 17 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως τις 23 Αυγούστου.

Στους καμβάδες του Καψάλη, περικλείεται το πολύπλευρο ταλέντο του, η πολυσχιδής και αεικίνητη προσωπικότητα του και απεικονίζεται η αγάπη του για τη θάλασσα με την οποία ασχολήθηκε επαγγελματικά για πολλά χρόνια. Η αφηρημένη τέχνη και ο εξπρεσιονισμός του Καψάλη είναι γεμάτος συμβολισμούς και νοήματα.

Το αιώνιο μπλε της θάλασσας που τόσο αγάπησε, κυριαρχεί στα λουσμένα με φως νησιώτικα τοπία του Μανχάταν .

Ο καλλιτέχνης που γεννήθηκε στην Ελλάδα, δεν ξεχνά το φως της. Το μεταφέρει ιχνηλατώντας τα όρια του στα αμερικάνικα τοπία του, διερευνώντας και παρουσιάζοντας εύγλωττα τις ομοιότητες του νησιού του Μανχάταν με τα ελληνικά νησιά. Οι σπουδές του στη φιλοσοφία και στο θέατρο, επηρεάζουν το έργο του που μοιάζει να είναι «ποίηση με εικόνες» και διακρίνεται από μοναδική πλαστικότητα και από ιδιαίτερη ζωντάνια.

Στους πίνακες του Καψάλη διακρίνουμε ένα «δράμα» εν εξελίξει. Μία ιστορία με αρχή μέση και τέλος. Ένα ταξίδι στην ψυχή των τοπίων.