ΔΙΕΘΝΕΣ
08/08/2017 03:48 EEST | Updated 08/08/2017 04:05 EEST

Ιταλία: Πλήρης στήριξη στον υπουργό Εσωτερικών μετά τον πόλεμο που κήρυξε στις ΜΚΟ

Alessandro Bianchi / Reuters
Newly appointed Italian Prime Minister Paolo Gentiloni speaks before a confidence vote at the Senate in Rome, Italy December 14, 2016. REUTERS/Alessandro Bianchi

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι παραμένει τελικά στη θέση του, παρά τις διαφορές σχετικά με τον νέο δεοντολογικό κώδικα για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Πιo αναλυτικά, ο υπουργός Εσωτερικών θεωρείται ο «εμπνευστής» του δεοντολογικού κώδικα για τις ΜΚΟ, τον οποίο και συνέταξε η ιταλική κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, ο κανονισμός αυτός προβλέπει την υποχρεωτική παρουσία ένοπλων αστυνομικών μέσα στα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σικελία και τη Λιβύη.

Τον κώδικα αρνήθηκαν να υπογράψουν επτά ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Ο Μινίτι δεν συμμετείχε στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε χθες, πιθανότατα - όπως γράφουν πολλοί σχολιαστές - εξαιτίας της κριτικής που φέρεται να του ασκήθηκε από τον υπουργό Μεταφορών Γκρατσιάνο Ντελρίο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ντελρίο θεωρεί ότι η στάση του επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών χαρακτηρίζεται από υπερβολική ακαμψία, και ότι δεν πρέπει να διακοπεί η δράση πολύτιμων ΜΚΟ, όπως είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, αλλά και της ιταλικής προεδρίας της Δημοκρατίας, αργά το βράδυ θέλησαν να περιορίσουν την ένταση, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι ο Μάρκο Μινίτι συνεχίζει να χαίρει απόλυτης στήριξης και ότι το μέχρι τώρα έργο του σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και το μεταναστευτικό έχει αρχίσει να παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Είναι σαφές, πάντως, ότι το θέμα θα συνεχίσει να απασχολεί την ιταλική κυβέρνηση και τις επόμενες ημέρες. Ενδεικτική θεωρείται και η δήλωση του ιταλού υπουργού Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο, ο οποίος τόνισε σε αναφορά του στις ΜΚΟ ότι «πρέπει να επιτευχθεί ρύθμιση του όλου τομέα, αποφεύγοντας, όμως, μια γενικευμένη ποινικοποίηση».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post