ΔΙΕΘΝΕΣ
11/08/2017 08:01 EEST | Updated 11/08/2017 08:02 EEST

ΗΠΑ: Στο Ανώτατο Δικαστήριο ο φάκελος για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα πολιτών από 6 μουσουλμανικά κράτη

David McNew via Getty Images
LOS ANGELES, CA - JUNE 29: International travelers arrive on the first day of the the partial reinstatement of the Trump travel ban, temporarily barring travelers from six Muslim-majority nations from entering the U.S., at Los Angeles International Airport (LAX) on June 29, 2017 in Los Angeles, California. Under a Supreme Court order, foreigners who do not have a so-called 'bona fide relationship' with a person or entity in the United States can be banned. The ban effects travelers from Iran, Libya, Somalia, Sudan, Syria and Yemen. (Photo by David McNew/Getty Images)

Η αμερικανική κυβέρνηση κατέθεσε φάκελο τις θέσεις της για την εφαρμογή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης εισόδου ταξιδιωτών από χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία ενώπιον ακρόασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Η κατάθεση του φακέλου έγινε χθες, ενώ η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε το ευρύ πλαίσιο δικαιοδοσίας που έχει προκειμένου ν’ απαγορεύσει την είσοδο ξένων πολιτών σε αμερικανικό έδαφος.

Το αναθεωρημένο προεδρικό διάταγμα που έχει υπογράψει ο πρόεδρος Τραμπ απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στις ΗΠΑ προσφύγων αλλά και πολιτών από έξι μουσουλμανικές χώρες, ενώ έχει υπογραφεί τον περασμένο Μάρτιο μετά την εγκατάλειψη του προηγούμενου προεδρικού διατάγματος, εξαιτίας των νομικών προκλήσεων που αντιμετώπιζε. Δύο ομοσπονδιακά δικαστήρια εμπόδισαν την εφαρμογή της δεύτερης αναθεωρημένης έκδοσης του διατάγματος, μέχρι την απόφαση που έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο των ΗΠΑ τον Ιούνιο για την περιορισμένη εφαρμογή του.

Το ίδιο δικαστήριο δέχθηκε ν’ ακούσει προφορικά τα νομικά επιχειρήματα σχετικά με τη νομιμότητα της εφαρμογής των περιορισμών στις 10 Οκτωβρίου, αλλά και να ενημερωθεί για τη νομική στάση που θα τηρήσει η αμερικανική κυβέρνηση.

Η πολιτεία της Χαβάης, αλλά και οργανώσεις που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες έχουν στραφεί κατά της εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος, υποστηρίζοντας ότι εδραιώνει διακρίσεις κατά των μουσουλμάνων. Οι επικριτές της εφαρμογής του διατάγματος επικαλούνται προεκλογικές δηλώσεις του Τραμπ αναφορικά “με την ολική απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.”

Από την άλλη μεριά, η αμερικανική κυβέρνηση καταρτίζοντας τη νομική της επιχειρηματολογία κατά της απαγορευτικής απόφασης που έλαβε το 9ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι οι προεκλογικές δηλώσεις που έγιναν από τον Αμερικανό πρόεδρο, όταν αυτός ήταν απλός πολίτης, δεν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο επίπεδο της λήψης δικαστικών αποφάσεων. Παράλληλα, τονίζει ότι θα ήταν λάθος να ερευνώνται τα κίνητρα του Τραμπ για αποφάσεις που λαμβάνει σχετικά με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε απαράδεκτες κρίσεις “δικαστικής ψυχανάλυσης” του Αμερικανού προέδρου.

Ο Τραμπ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι το προεδρικό διάταγμα ήταν απαραίτητο για την επανεξέταση των διαδικασιών ελέγχου στις πύλες εισόδου των ΗΠΑ, προκειμένου να ληφθούν μέτρα αποτροπής ενδεχόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων σε αμερικανικό έδαφος.

Η αμερικανική κυβέρνηση τονίζει σθεναρά ότι το Κογκρέσο έχει δώσει ευρείες εξουσίες στον πρόεδρο Τραμπ για τον περιορισμό της εισόδου προσφύγων, αλλά και την απαγόρευση ενός ξένου πολίτη ή μιας ομάδας ξένων πολιτών, στην περίπτωση που η είσοδος αυτή, “θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.”

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι τμήματα του αναθεωρημένου προεδρικού διατάγματος μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή (29 Ιουνίου) ώστε οι πολίτες του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν της Συρίας και της Υεμένης με “μία στενή οικογενειακή σχέση” με Αμερικάνο πολίτη ή φορέα δε θα υπάγονται στην απαγόρευση.

Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέταξε τους παππούδες κι άλλα μέλη της οικογένειας στην εφαρμογή της απαγόρευσης εισόδου, προκαλώντας έναν ακόμη γύρο νομικών αντιπαραθέσεων.

Το ανώτατο δικαστήριο κι ενώ συνεχίζονται οι δικαστικές διαδικασίες σχετικά με την εφαρμογή του αναθεωρημένου προεδρικού διατάγματος στα δικαστήρια κατώτερου βαθμού, αποφάσισε ότι οι παππούδες, τα εγγόνια, οι θείοι, οι θείες, οι ξαδέρφες, οι ανιψιές, οι ανιψιοί, τα ξαδέρφια και τα αδέρφια πολιτών από τις έξι μουσουλμανικές χώρες θα μπορούν να εισέρχονται στις ΗΠΑ. Από την άλλη μεριά, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε αμερικανικό έδαφος, προσφύγων που έχουν σχέσεις με φορείς προσφυγικής επαναγκατάστασης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)