ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/08/2017 10:56 EEST | Updated 14/08/2017 10:58 EEST

Αυτά είναι τα σπάνια αρχαία από τη Λιβύη που θα πωλούνταν στην Ελλάδα

ΕΛ.ΑΣ
ΕΛ.ΑΣ

Σε διαπραγματεύσεις με 30χρονο αρχαιοκάπηλο από τη Λιβύη βρισκόταν Έλληνας αστυνομικός με σκοπό να τον πείσει να έρθει στην Αθήνα και να πουλήσει την ανεκτίμητης αξίας «πραμάτεια» του, που περιλάμβανε σπάνια αντικείμενα που είχαν αφαιρεθεί από τη Λιβύη.

Ο αστυνομικός χρησιμοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο ως «δόλωμα» από την υπηρεσία του, προκειμένου η Αστυνομία να συλλάβει επί ελληνικού εδάφους τον 30χρονο, ο οποίος έψαχνε αγοραστές –πλούσιους συλλέκτες αρχαίων αντικειμένων- σε Ελλάδα και Ευρώπη. Εκείνος, ωστόσο, άλλαξε τα σχέδιά του και είπε στον Έλληνα αστυνομικό ότι δεν επιθυμεί να πουλήσει σε αυτόν τα αρχαία, διότι στερούνταν των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων για να ταξιδέψει στη χώρα μας. Η Ελληνική Αστυνομία είχε την πληροφορία ότι θα πουλούσε τελικά τα αρχαία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Έτσι, αφού πρώτα κατάφερε να ταυτοποιήσει τον αρχαιοκάπηλο, στη συνέχεια διαβίβασε την πληροφορία στην Ιντερπόλ, που με τη σειρά της ήρθε σε επαφή με την Αστυνομία της Αιγύπτου. Οι Αιγύπτιοι αστυνομικοί συνέλαβαν τελικά στις 24 Μαΐου 2017 τον 30χρονο στην Αλεξάνδρεια, όπου είχε μεταβεί για την αγοραπωλησία.

Στην κατοχή του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: τμήμα μαρμάρινου γλυπτού ρωμαϊκής περιόδου, τρεις (3) λύχνοι ρωμαϊκής περιόδου, δύο (2) μελαμβαφείς λύχνοι κλασσικής περιόδου, ερυθρόμορφη πελίκη κλασσικής περιόδου, άωτο μελαμβαφές σκυφίδιο κλασσικής περιόδου, τέσσερις (4) οινοχόες κλασσικής περιόδου, δύο (2) λύκηθους κλασσικής περιόδου, δύο (2) λυκήθια κλασσικής περιόδου, θήλαστρο κλασσικής περιόδου, πινάκιο, ερυθρόμορφος αμφορέας με στρεπτές λαβές κλασσικής περιόδου, τέσσερις (4) πυξίδες ελληνιστικής-υστεροκλασσικής περιόδου, δύο (2) κύλικες κλασσικής περιόδου, χυτρίδιο κλασσικής περιόδου, και όστρακα και τμήματα διαφόρων αγγείων.

Για τα παραπάνω αντικείμενα, αρμόδιος αρχαιολόγος αποφάνθηκε για την γνησιότητα τους. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στις Αιγυπτιακές Δικαστικές Αρχές.

Sponsored Post