ΔΙΕΘΝΕΣ
23/08/2017 05:07 EEST | Updated 23/08/2017 13:07 EEST

Bild: Σχέδιο Σόιμπλε για χρήση πόρων του ESM για επενδύσεις από τις χώρες του νότου της Ευρωζώνης

ODD ANDERSEN via Getty Images
German finance minister Wolfgang Schaeuble arrives for the weekly cabinet meeting at the Chancellery in Berlin on August 16, 2017. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN (Photo credit should read ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζει μια πρόταση σύμφωνα με την οποία οι χώρες του νότου της ευρωζώνης θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για να ενισχύσουν τις επενδύσεις κατά τη διάρκεια υφέσεων, γράφει η γερμανική Bild, που κάνει λόγο για σημαντική στροφή του Γερμανού ΥΠΟΙΚ.

Ο Σόιμπλε «ήταν ανέκαθεν κατά των κοινών χρεών (όπως τα ευρωομόλογα) αλλά και νέων επενδυτικών προγραμμάτων για το νότο. Όχι όμως πια», αναφέρεται σχετικά.

Εάν το ρεπορτάζ της Bild, η οποία δεν κατονομάζει τις πηγές της, επιβεβαιωθεί, το σχέδιο θα αποτελέσει σημαντική στροφή πολιτικής για τον Σόιμπλε, ο οποίος έως πρόσφατα εναντιωνόταν στη μεταφορές πόρων από τις πιο πλούσιες χώρες της ευρωζώνης σε λιγότερο εύπορα μέλη, όπως η Ελλάδα.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η περαιτέρω εξέλιξη του ESM είναι αυτό που συζητείται εδώ και καιρό και όχι η από κοινού ανάληψη χρέους ή τα ευρωομόλογα.

Η Bild αναφέρει ότι ο Σόιμπλε σκοπεύει να παρουσιάσει την πρόταση αυτή μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 24 Σεπτεμβρίου και τις οποίες αναμένεται να κερδίσει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, «εν είδει γερμανικής υπαναχώρησης έναντι του Γάλλου προέδρου Μακρόν».

«Το σχέδιο: ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης ESM (διαθέτει 80 δις ευρώ, 22 εξ' αυτών χρήματα γερμανών φορολογουμένων) προτείνεται να γίνει ένα είδος πρόσθετου προϋπολογισμού της ΕΕ. Το νέο σε αυτή την πρόταση θα ήταν ότι οι χώρες μέλη θα μπορούν να τον αξιοποιούν όχι μόνον σε περιπτώσεις χρεοκοπίας, αλλά και για να δίνουν –σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες- ώθηση στην ανάπτυξη, όπως επίσης και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών!» αναφέρεται σχετικά.

Σύμφωνα με την Bild, με τον τρόπο αυτό η Γερμανία θα διέθετε «από την πίσω πόρτα χρήματα φορολογούμενων, για να συνδράμει τις Ιταλία, Γαλλία κτλ. στο να επιτύχουν μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Ασαφές παραμένει εάν και πότε θα πρέπει να επιστρέφονται αυτά τα χρήματα. Σε αντάλλαγμα ο Σόιμπλε θέλει να διασφαλίσει μέσω του ESM μεγαλύτερη επιρροή στους προϋπολογισμούς (χρέη και οικονομική πολιτική) των άλλων χωρών της Ευρωζώνης».

Sponsoed Post