ΔΙΕΘΝΕΣ
23/08/2017 05:58 EEST | Updated 23/08/2017 06:14 EEST

Η φωτογραφία που ώθησε τον Τραμπ να αυξήσει τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν

NICHOLAS KAMM via Getty Images
US President Donald Trump arrives to speak at a 'Make America Great Again' rally in Phoenix, Arizona, on August 22, 2017. / AFP PHOTO / Nicholas Kamm (Photo credit should read NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε σκοπό να στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Αφγανιστάν, αφού όπως είπε ο πόλεμος «σπαταλά τα χρήματά μας». Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, HR McMaster, ο οποίος μάλλον δεν είχε την ίδια άποψη, χρησιμοποίησε μια φωτογραφία του 1972 η οποία απεικονίζει γυναίκες από το Αφγανιστάν να κυκλοφορούν με μίνι φούστες προκειμένου να καταδείξει στον πρόεδρο πως κάποτε η χώρα είχε υιοθετήσει τις δυτικές αξίες και να τον πείσει να κλιμακώσει τον πόλεμο.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο αξιωματούχος έδειξε στον Τραμπ την ασπρόμαυρη εικόνα από την Καμπούλ για να αποδείξει πως πιθανότατα η κοινωνία μπορεί να υιοθετήσει και πάλι τα δυτικά ιδεώδη. Οι μίνι φούστες αντικαταστάθηκαν από ολόσωμες μπούργκες στα μέσα της δεκαετίας του '90 όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Αφγανιστάν απαγορεύοντας την ενδυμασία σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα και βάζοντας όρια στα δικαιώματα των γυναικών.

Αυτή τη στιγμή οι Ταλιμπάν ελέγχουν μόνο κάποια μέρη της χώρας, ωστόσο πολλές γυναίκες εξακολουθούν να φορούν την παραδοσιακή μπούργκα αφού όπως επισημαίνουν, μέσω αυτής αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια σε μια κοινωνία όπου η βία ενάντια στις γυναίκες έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν «καταστροφικό», ενώ κατά την προεδρική του εκστρατεία είχε πολλάκις επικρίνει τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτόν. Ο πρώην κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου, Steve Bannon, είχε επίσης εκφράσει την αντίθεσή του στην αποστολή στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Οι προτροπές ωστόσο του McMaster αλλά και άλλων σημαντικών αξιωματούχων ώθησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αναθεωρήσει και τελικά να προχωρήσει σε ενίσχυση των στρατευμάτων κατά των Ταλιμπάν.

«Το αρχικό μου ένστικτο ήταν να πάρω πίσω τις δυνάμεις και συνήθως ακολουθώ τα ένστικτά μου. Οι αποφάσεις όμως που θα πάρεις είναι πολύ διαφορετικές όταν βρίσκεσαι σε μια θέση ισχύος», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στην ελληνική γλώσσα.

Sponsored Post