ΔΙΕΘΝΕΣ
23/08/2017 03:48 EEST | Updated 23/08/2017 03:48 EEST

Ιράκ: 30.000 άμαχοι έχουν παγιδευτεί εξαιτίας των μαχών στην Ταλ Αφάρ

AHMAD AL-RUBAYE via Getty Images
Smoke rises in the background as Iraqi forces backed by the Hashed Al-Shaabi (Popular Mobilization units) advance towards the town of Tal Afar, west of Mosul, after the Iraqi government announced the beginning of the operation to retake it from the control of the Islamic State (IS) group on August 22, 2017. Iraqi forces recaptured from the Islamic State group the first two districts of jihadist bastion Tal Afar, as the Pentagon chief visited Baghdad in a show of support. / AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE (Photo credit should read AHMAD AL-RUBAYE/AFP/Getty Images)

Περίπου «30.000 άμαχοι έχουν παγιδευτεί εξαιτίας των μαχών» οι οποίες μαίνονται στην πόλη Ταλ Αφάρ του Ιράκ, την οποία ο ιρακινός στρατός προσπαθεί να αποσπάσει από τα χέρια των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Προσφέρεται μια ανθρωπιστική βοήθεια σε σημεία συγκέντρωσης στα νότια και στα ανατολικά της Ταλ Αφάρ», διευκρίνισε χθες ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίτς. «Πάνω από 300 άνθρωποι πέρασαν από τα σημεία αυτά» τη Δευτέρα, διευκρίνισε ο ίδιος.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) φοβάται ότι οι ιρακινοί άμαχοι θα χρησιμοποιηθούν σαν ανθρώπινες ασπίδες και ότι οι προσπάθειές τους να εγκαταλείψουν την πόλη θα αντιμετωπιστούν με εκτελέσεις από τα μέλη του ΙΚ, σημείωσε ακόμη ο εκπρόσωπος, καλώντας τους αντιμαχόμενους να επιτρέψουν στους άμαχους να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη.

Τη Δευτέρα ο ΟΗΕ προέβλεψε ότι από την Ταλ Αφάρ και τα περίχωρά της θα φύγουν χιλιάδες άμαχοι μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν χθες Τρίτη τρεις συνοικίες της πόλης αυτής, ενός από τα τελευταία οχυρά των τζιχαντιστών στο Ιράκ. Έναν μήνα και πλέον αφότου απέσπασαν τη Μοσούλη — τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας — από το ΙΚ, τα ιρακινά στρατεύματα άρχισαν την Κυριακή την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ταλ Αφάρ, 70 χλμ. προς δυσμάς, στο βόρειο τμήμα του Ιράκ.

Οι ιρακινές δυνάμεις υποστηρίζονται από την αεροπορία του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post