ΔΙΕΘΝΕΣ
04/09/2017 15:41 EEST | Updated 04/09/2017 16:17 EEST

Νέο σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ με πρόσθετες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα φέρνουν οι ΗΠΑ

Tomohiro Ohsumi via Getty Images
TOKYO, JAPAN - SEPTEMBER 03: Pedestrians walk past a monitor showing an image of North Korean leader Kim Jong-Un in a news program reporting on North Korea's 6th nuclear test on September 3, 2017 in Tokyo, Japan. South Korea, Japan and the U.S. detected an artificial earthquake from Kilju, northern Hamgyong Province of North Korea. State news agency KCNA announced Pyongyang have successfully carried out a test of a hydrogen bomb, which could be loaded to the Intercontinental Ballistic Missile (ICBM) missile. (Photo by Tomohiro Ohsumi/Getty Images)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν ένα νέο σχέδιο απόφασης για τη Βόρεια Κορέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εντός της εβδομάδας, ανακοίνωσε η Αμερικανίδα διπλωμάτης Νίκι Χέιλι.

Όπως είπε η Χέιλι, η Ουάσινγκτον θέλει να τεθεί προς ψήφιση αυτό το νέο κείμενο την επόμενη Δευτέρα.

Η Χέιλι κάλεσε τα μέλη του ΣΑ να επιβάλουν τα σκληρότερα δυνατά μέτρα για να αποτρέψουν τη Β. Κορέα να κλιμακώσει το πυρηνικό πρόγραμμά της. Όπως είπε, θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις εντός της εβδομάδας για το ψήφισμα που προωθεί η Ουάσινγκτον. Η Βόρεια Κορέα "έριξε σε όλους ένα χαστούκι στο πρόσωπο" με την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε, υπογράμμισε.

Η Γαλλία και η Βρετανία (μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ) καθώς και η Ιαπωνία τάσσονται υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων. H δε Καγκελάριος της Γερμανίας. Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, συμφώνησαν ήδη πως θα πρέπει να επιβληθούν νέες, αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Β. Κορέας."Υπό το φως της παράλογης και συγκρουσιακής στάσης της Β. Κορέας, η καγκελάριος και ο πρόεδρος εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη διεθνή κοινότητα ώστε να υιοθετήσει τάχιστα επιπρόσθετες, αυστηρότερες κυρώσεις" ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ.

Το ενδιαφέρον βέβαια κατά τη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ θα είναι η στάση που θα τηρήσουν η Κίνα και η Ρωσία, δύο ακόμη μέλη του ΣΑ που έχουν δικαίωμα βέτο και δεν αποκαλύψεις τις προθέσεις τους.

Διαβάστε επίσης: Αυστηρή αντίδραση ΗΠΑ για τις κινήσεις της Βόρειας Κορέας. Προσομοίωση πολέμου από το Νότο

Στο μεταξύ Νότια Κορέα και ΗΠΑ συμφώνησαν και στην άρση του ορίου βάρους των πυρηνικών κεφαλών στους πυραύλους της Σεούλ. Οι πρόεδροι Μουν Τζε-ιν και ο Ντόναλντ Τραμπ κατέληξαν στη σχετική συμφωνία μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ - την πιο ισχυρή μέχρι τώρα ενώ οι ανακοινώσεις ήρθαν από το προεδρικό γραφείο της Σεούλ.

Μα βάση την ισχύουσα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, οι πυρηνικές κεφαλές της Σεούλ έχουν όριο βάρους 500 κιλών.

Οι δύο πρόεδροι προχώρησαν σε αυτή την απόφαση σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μπλε Οίκου, κατά την διάρκεια της οποίας παράλληλα συμφώνησαν ότι έχει έρθει η στιγμή για την επιβολή των πλέον αυστηρών κυρώσεων και την άσκηση πίεσης ενάντια στην Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα επιδιωχθεί να επιβληθούν εντός των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως υπογραμμίζεται, ανάμεσα στα μέτρα που θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι το μπλοκάρισμα της θαλάσσιας μεταφοράς πετρελαίου προς την Βόρεια Κορέα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)