ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/09/2017 04:30 EEST | Updated 05/09/2017 04:32 EEST

Το γαλάζιο οπλοστάσιο με αιχμή την επιχειρηματικότητα

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

«Φορτωμένος» με μια σειρά από προτάσεις - αιτήματα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας έφυγε από τη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς της βορείου Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την πλειοψηφία αυτών να συγκλίνει στην ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ άκουσε από τον επικεφαλής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιο Σαββάκη,να αναφέρεται στην ανάγκη επιβολής μιας κεντρικής συμφωνίας κράτους – επιχειρήσεων η οποία, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη θεσμοθέτηση στοχευμένων οικονομικών κινήτρων και τη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, ώστε να μην δημιουργούνται προσκόμματα στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ο ίδιος πάντως επιχείρησε να αφήσει το στίγμα των προθέσεων του - ενόψει και της ομιλίας του στη ΔΕΘ - ότι αποτελεί προτεραιότητα για το κόμμα του η προσέλκυση επενδύσεων σε ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας, και δεσμεύθηκε για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, από το 29%, στο 20% εντός μια διετίας, μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 5% και αύξηση του ορίου υπαγωγής στο Φ.Π.Α., στις 25.000 ευρώ.

Παράλληλα, στόχος του Πρόεδρου της ΝΔ να αποδομήσει την προσπάθεια του Πρωθυπουργού να εμφανιστεί ως «μεταρρυθμιστής» και «υπέρμαχος» του επιχειρείν, θέλοντας ευθέως θέμα αξιοπιστίας για το όψιμο ενδιαφέρον του Αλέξη Τσίπρα για τον επιχειρηματικό κλάδο και τις επενδύσεις.

Αυτό φάνηκε ανάγλυφα και κατά την συνάντηση που είχε με τα σωματεία εργαζομένων της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός», χαρακτηρίζοντας τουλάχιστον ειρωνικό «ο πρωθυπουργός να επαγγέλλεται την προσέλκυση επενδύσεων και στην πράξη η κυβέρνησή του να κάνει ακριβώς τα αντίθετα. Μην ακούτε τι λένε οι κυβερνώντες, να βλέπετε τι κάνουν. Μια κυβέρνηση που έχει αντεργατικά χαρακτηριστικά και δεν θα τιμωρήσει την εθνική οικονομία, αλλά εσάς».