ΔΙΕΘΝΕΣ
06/09/2017 07:45 EEST | Updated 06/09/2017 07:45 EEST

Αιχμηρή επιστολή - απάντηση Γιούνκερ στον Όρμπαν για τους πρόσφυγες: «Η αλληλεγγγύη είναι δρόμος δύο κατευθύνσεων»

Thierry Monasse via Getty Images
Brussels, Belgium, September 3, 2015. -- President of the EU Commission Jean Claude Juncker (L) and the Hungarian Prime Minister (Fidesz – Magyar Polgári Szövetség) Viktor Orbán (R) pose prior to a meeting at the European Commission. (Photo by Thierry Tronnel/Corbis via Getty Images)

«Η αλληλεγγύη είναι δρόμος δύο κατευθύνσεων», απάντησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος ζήτησε προ ημερών από την Ε.Ε. να καλύψει το μισό κόστος κατασκευής του συνοριακού φράκτη της χώρας του για τη φύλαξη των συνόρων της από τους πρόσφυγες.

Σε απαντητική επιστολή του, την οποία αποκαλύπτει η Sueddeutsche Zeitung, ο Γιούνκερ υπενθυμίζει ότι «υπάρχουν καιροί κατά τους οποίους τα κράτη μέλη αναμένουν την (ευρωπαϊκή) αλληλεγγύη και αντίστροφα υπάρχουν καιροί κατά τους οποίους θα πρέπει να είναι τα ίδια διατεθειμένα να προσφέρουν κάτι».

Ακόμη, χαιρετίζει το γεγονός ότι ο Όρμπαν στη δική του επιστολή «αναγνωρίζει την αλληλεγγγύη ως μια βασική αρχή της Ε.Ε.».

Η εφημερίδα Bild γράφει ότι στην επιστολή του προέδρου της Κομισιόν αναφέρεται επίσης η φράση ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι έδεσμα σε κάποιο κατάλογο εστιατορίου, το οποίο διαλέγει κάποιος κατά τους ελέγχους των συνόρων, αλλά το απορρίπτει όταν πρόκειται για την κατανομή των προσφύγων».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)