ΔΙΕΘΝΕΣ
12/09/2017 09:15 EEST | Updated 12/09/2017 09:29 EEST

Αφγανιστάν: Τον βοηθούσε να σταθεί στα πόδια του κι εκείνος την πυροβόλησε από το αναπηρικό του αμαξίδιο

Weapons and military equipment for army, Assault rifle gun (M4A1) and pistol on camouflage background.
Artfully79 via Getty Images
Weapons and military equipment for army, Assault rifle gun (M4A1) and pistol on camouflage background.

Ένα πρωτοφανές περιστατικό ωμής βίας που έλαβε χώρα στο Αφγανιστάν αποκαλύπτουν οι ΝΥΤ σε πρόσφατο δημοσίευμά τους. Ένας ασθενής με πολιομυελίτιδα σκότωσε με όπλο τη φυσιοθεραπεύτριά του, η οποία εδώ και έναν περίπου χρόνο τον βοηθούσε να σταθεί στα πόδια του.

Ο 21χρονος φερόμενος ως δράστης λάμβανε θεραπεία σε ένα ορθοπεδικό κέντρο στο βόρειο Αφγανιστάν, αφού τα επτά κέντρα αποκατάστασης που υπάρχουν στη χώρα είναι συχνά η μόνη ελπίδα για τους χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν κάποιο από τα άκρα τους στον πόλεμο ή από κάποια μολυσματική ασθένεια.

Η γυναίκα που τον βοηθούσε αναλάμβανε να θεραπεύσει άτομα με κινητικά προβλήματα ώστε να περπατήσουν ελεύθερα και πάλι. Λίγο μετά τις δέκα το πρωί της Δευτέρας ο νεαρός έφτασε στο κέντρο αποκατάστασης με το αναπηρικό του αμαξίδιο για τη συνεδρία του. Πριν καλά καλά το θύμα το συνειδητοποιήσει, εκείνος έβγαλε από την τσάντα του ένα οπλο και την πυροβόλησε.

Το θανάσιμο χτύπημα στο στήθος ήταν αρκετό για να της αφαιρέσει τη ζωή. Ο Ερυθρός Σταυρός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της 38χρονης Lorena Enebral Perez από την Ισπανία. Η Perez έμεινε στο Αφγανιστάν για περισσότερο από ένα χρόνο προκειμένου να συνδράμει στην επούλωση των πληγών που είχαν τα θύματα των βίαιων συρράξεων. Τελικά έγινε η ίδια η ζωντανή απόδειξη πως οι εργαζόμενοι στις εμπόλεμες ζώνες αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους.

Η Monica Zanarelli, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ερυθρού Σταυρού στο Αφγανιστάν δήλωσε πως η Lorena ήταν ένας γελαστός άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, πρότυπο επαγγελματία. «Σήμερα οι καρδιές μας είναι ραγισμένες», πρόσθεσε.

Το βράδυ της Δευτέρας οι αρχές είπαν πως ο 21χρονος δράστης ονομάζεται Mohammed Nasim αλλά τα κίνητρα της πράξης του παραμένουν άγνωστα. Ούτε οι Ταλιμπάν ούτε το Ισλαμικό Κράτος από τη μεριά τους παραδέχθηκαν πως είχαν εμπλοκή στο συμβάν.

Ο στρατηγός Abdul Razaq Qaderi δήλωσε ότι ο Nasim, ο οποίος συνελήφθη, ήρθε από τη γειτονική επαρχία Baghlan, η οποία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τους Ταλιμπάν.

Ο Rais Abdul Khaliq, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου τόνισε πως ένας δεύτερος άνθρωπος 12 ετών, επίσης ασθενής, συνελήφθη από τις αρχές ως συνεργός του δράστη. «Και οι δύο ήταν θύματα της ίδιας αρρώστιας και είχαν παραλύσει», είπε ο Khaliq, συμπληρώνοντας πως κατά τη γνώμη του διέπραξαν το έγκλημα στο όνομα ενός Θεού και ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση.

Να σημειωθεί πως προτού φτάσει στο Αφγανιστάν τον Μάιο του 2016, η γυναίκα που έπεσε νεκρή βοηθούσε ασθενείς με αναπηρίες στο Μαλάουι, την Αιθιοπία και την Τανζανία. «Πιστεύω ότι η ποιότητα και η ζεστασιά στο έργο που κάνω είναι απαραίτητη και μία από τις σημαντικότερες αρετές μου», είχε γράψει στο προφίλ της στο LinkedIn.

Το όραμά της ήταν παρόμοιο με αυτό του δημοσιογράφου, Alberto Cairo, ο οποίος ήταν από τα πρώτα μέλη του Ερυθρού Σταυρού που έσπευσαν σε χώρες όπως το Αφγανιστάν προκειμένου να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταθούν στα πόδια τους.