ΔΙΕΘΝΕΣ
15/09/2017 14:03 EEST | Updated 15/09/2017 14:21 EEST

Τρεις γυναίκες που εργάζονταν στη Google καταγγέλλουν πως πληρώνει περισσότερα τους άνδρες

Women walk past the logo of Google in front of its former headquarters, in Beijing June 2, 2011. Suspected Chinese hackers tried to steal the passwords of hundreds of Google email account holders, including those of senior U.S. government officials, Chinese activists and journalists, the Internet company said.  This logo has been updated and is no longer in use. REUTERS/Jason Lee (CHINA - Tags: SCI TECH POLITICS)
Jason Lee / Reuters
Women walk past the logo of Google in front of its former headquarters, in Beijing June 2, 2011. Suspected Chinese hackers tried to steal the passwords of hundreds of Google email account holders, including those of senior U.S. government officials, Chinese activists and journalists, the Internet company said. This logo has been updated and is no longer in use. REUTERS/Jason Lee (CHINA - Tags: SCI TECH POLITICS)

Αντιμέτωπη με νέες καταγγελίες είναι η Google, αφού τρεις γυναίκες που εργάστηκαν για αυτήν στο παρελθόν την κατηγορούν πως κάνει συνεχώς διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα ακόμα και σε μισθολογικό επίπεδο. Οι νέες υποθέσεις κατατέθηκαν την Τρίτη στο ανώτατο δικαστήριο της Καλιφόρνια ενώ οι ενάγοντες υποστήριξαν πως η εταιρεία θα έπρεπε να έχει διευθετήσει το θέμα με τις άνισες αμοιβές.

Η Kelly M. Dermody από τη δικηγορική εταιρεία Lieff Cabraser Heimann & Bernstein δήλωσε πως η Google παραμένει ένας κορυφαίος τεχνολογικός κολοσσός, ωστόσο η μεταχείριση της στις γυναίκες υπαλλήλους δεν αρμόζει στις αρχές του 21ου αιώνα.

Διαβάστε επίσης:

Γυναίκες παραιτούνται από τη Google γιατί δεν αντέχουν άλλες διακρίσεις

Οι επικριτές της εταιρείας ισχυρίζονται πως τόσο αυτή όσο και άλλες γνωστές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνολογίας δεν έχουν κάνει αρκετά για να εξισορροπήσουν τις συνθήκες ανταγωνισμού για τις γυναίκες, ιδίως όσον αφορά τις ευκαιρίες που τους δίνονται για την ανάληψη ηγετικών θέσεων.

Στο μεταξύ πρόσφατα άνδρας εργαζόμενος στα πληροφοριακά συστήματα της εταιρείας τόνισε πως οι προσπάθειες της Google να δώσει την ευκαιρία σε γυναίκες να αναλάβουν τεχνικούς ρόλους δεν έχει καλά αποτελέσματα για την παραγωγικότητα. Να σημειωθεί πως το 31% του εργατικού δυναμικού της Google καλύπτεται από γυναίκες, ενώ όσον αφορά τις ηγετικές θέσεις μόνο το 20% καλύπτεται επίσης από γυναίκες.

Η Gina Scigliano, εκπρόσωπος της εταιρείας, δήλωσε ότι ο αμερικανικός κολοσσός πραγματοποιεί εκτενείς ελέγχους για τις προαγωγές και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να διαδίδει προκαταλήψεις με βάση το φύλο.

Την εβδομάδα που πέρασε, οι Νew York Times, δημοσίευσαν άρθρο το οποίο παρουσιάζει στοιχεία για τους μισθούς που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στη Google. Όπως αποδεικνύεται, στις ΗΠΑ οι άνδρες που εργάζονται για τον τεχνολογικό κολοσσό αμείβονται πολύ καλύτερα από τις γυναίκες στα περισσότερα επίπεδα εργασίας.

Από την πλευρά της η επιχείρηση δήλωσε πως τα στοιχεία που δόθηκαν στο φως της δημοσιότητας δίνουν ελλιπή εικόνα για τον τρόπο πληρωμής των εργαζομένων, διότι δεν αναφέρουν τους διαφορετικούς ρόλους του καθενός και την απόδοση της εργασίας. Με βάση μια δική της ανάλυση που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2017, οι γυναίκες υπάλληλοι κέρδιζαν 99,7 σεντς για κάθε δολάριο που κέρδιζαν οι άνδρες.

Η Kelly Ellis, πρώην εργαζόμενη στον κολοσσό και μία από τις τρεις ενάγοντες, τόνισε πως η εταιρεία την προσέλαβε το 2010 ως υπάλληλο επιπέδου 3 -δηλαδή αρχάρια- παρά το γεγονός πως είχε τεράστια επαγγελματική εμπειρία. Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την πρόσληψή της, η εταιρεία προσέλαβε έναν άνδρα μηχανικό στην ομάδά της, ο οποίος παρόλο που είχε τα ίδια προσόντα με εκείνη, βρέθηκε σε ανώτερο επίπεδο. Όπως εξηγεί η ίδια, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Μια άλλη ενάγουσα, η Holly Pease, που εργάστηκε στη Google για έντεκα χρόνια και παραιτήθηκε το 2016 αναφέρει πως στερήθηκε ευκαιρίες και παρά το γεγονός πως είχε εμπειρία τουλάχιστον δέκα ετών ως μηχανικός δικτύων, δεν πήρε ποτέ προαγωγή.

Υπενθυμίζεται πως ο αμερικανικός κολοσσός έχει επίσης δεχθεί πολλάκις κατηγορίες για ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος γυναικών λόγω εθνικότητας. Τα σχόλια των εργαζομένων που έχουν υποστεί αντίστοιχες συμπεριφορές φέρνουν στο φως μια πραγματικότητα διαφορετική από αυτή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τη γνωστή επιχείρηση που μεταξύ άλλων φημίζεται για το ιδανικό εργασιακό της περιβάλλον.