Συνομιλώντας με τον χάλκινο παγκόσμιο πρωταθλητή της Microsoft, Κυριάκο Χατζηευθυμιάδη: Η καλύτερη μέρα της μέχρι τώρα ζωής μου

Συνομιλώντας με τον χάλκινο παγκόσμιο πρωταθλητή της Microsoft, Κυριάκο Χατζηευθυμιάδη: Η καλύτερη μέρα της μέχρι τώρα ζωής μου

Όλοι μας είμαστε εξοικειωμένοι με τα λογισμικά του Microsoft Office: το Word, το Excel και το PowerPoint. Ωστόσο, πόσοι θα τολμούσαμε άραγε να συμμετάσχουμε σε διαγωνισμό της εταιρείας και να καταφέρουμε να διακριθούμε;

Ο Κυριάκος Χατζηευθυμιάδης το δοκίμασε και φέτος τον Αύγουστο επέστρεψε από την Καλιφόρνια και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Microsoft Office Specialist με το χάλκινο μετάλλιο περασμένο στο λαιμό του.

Ο Κυριάκος είναι μόλις 16 ετών και αυτή είναι η προσπάθειά του.

Το πρώτο κλικ

Από το νηπιαγωγείο αγαπούσα πολύ τους υπολογιστές, οι οποίοι τότε επειδή είχαν τα παλιά λειτουργικά, έβγαζαν πολλά σφάλματα. Ήθελα να τα λύσω και μαζί με τα λειτουργικά των υπολογιστών, μάθαινα και αγγλικά. Από μικρή ηλικία, το αγαπημένο μου μάθημα ήταν η πληροφορική. Στο δημοτικό έδωσα εξετάσεις για την πιστοποίηση του IC3 που αφορά τις πρώτες γενικές γνώσεις στους υπολογιστές. Πέρασα! Ο υπολογιστής είχε εξελιχθεί σε μεγάλη αγάπη και δεν ήθελα να σταματήσω.

Pregame

Στον Πανελλήνιο Τελικό του 2016 διαγωνίστηκα στο Microsoft Excel, στο οποίο ήμουν καλύτερος από τα υπόλοιπα λογισμικά. Προσπάθησα πολύ γιατί ήθελα να ταξιδέψω στο Ορλάντο για τον Παγκόσμιο Τελικό αλλά βγήκα δεύτερος.

Φέτος κατέβαλα ακόμα περισσότερη προσπάθεια. Αφιέρωσα πιο πολύ χρόνο και άλλαξα τη συνταγή της προετοιμασίας. Δεν ξενύχτησα το προηγούμενο βράδυ για να διαβάσω, διάβασα τις προηγούμενες ημέρες και μια μέρα πριν ξεκουράστηκα. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης είχα την αίσθηση ότι έκανα περισσότερο χρόνο. Τελικά τελείωσα στα 10 λεπτά, πιο γρήγορα και από τους συμμετέχοντες στο Microsoft Word και PowerPoint.

Πάμε τελικό

Το Excel είναι ίσως το πιο απαιτητικό από τα τρία προϊόντα του Office, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται στη λογιστική, τη μηχανολογία και τη φυσική. Όταν άκουσα ότι βγήκα πρώτος, με πήραν τα κλάματα. Δεν πίστευα ότι θα κέρδιζα, οι κόποι μου ανταμείφθηκαν. Δεν άφησα το χρόνο να περάσει, έκανα αρχικά δυο εβδομάδες προετοιμασία μόνος μου και παρακολούθησα μαθήματα για το Excel expert. Παράλληλα με τις εξετάσεις διάβαζα και για το MCSA, τα πέρασα και τα δυο.

Την ημέρα της εξέτασης στην Αμερική, αγχώθηκα πολύ. Κοντά μας και σύμβουλός μου ήταν ο Ryan Catalfu, ως επίτιμος προσκεκλημένος, Παναμερικανός και Παγκόσμιος πρωταθλητής στο Power Point 2013. Πέρασα με επιτυχία, παρόλο που στο τέλος «κόλλησα» στο πιο απλό πράγμα, την αφαίρεση. Ξόδεψα δέκα λεπτά ενώ θα μπορούσα να περάσω με λιγότερο χρόνο και στεναχωρήθηκα. Την επόμενη ημέρα μας είχαν ως έκπληξη, εκδρομή στη Disneyland, πριν όμως παρακολουθήσαμε μια σειρά ομιλιών.

Ο Ryan είπε στον λόγο του ότι έχει σύνδρομο Asperger. Έχω κι εγώ Asperger, η δική του ιστορία ταυτιζόταν με τη δική μου.

Τρίτος και καλύτερος

Με εφόδια τη μεγάλη, συνεχή προσπάθεια και την αγάπη για τους υπολογιστές ο Κυριάκος κατάφερε να διακριθεί, παραβλέποντας τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει με το σύνδρομο Asperger Στην απονομή δεν ήθελα να πάω καθόλου. Δεν ανακοινώνουν την ίδια ημέρα της απονομής όσους είναι κάτω από την τρίτη θέση, αλλά δυο εβδομάδες μετά.

Όταν φώναξαν το όνομά μου στην τρίτη θέση, τινάχτηκα από την καρέκλα και ανέβηκα στη σκηνή. Ήταν συγκινητικό γιατί όταν κατέβηκα εκτός από την οικογένειά μου, ήρθαν να με συγχαρούν εκπρόσωποι της Microsoft, ο Ryan, οι γονείς του, ο συνεργάτης από τη Certiport και συμμετέχοντες από το Μαρόκο και τον Παναμά.

Ήταν η καλύτερη μέρα της μέχρι τώρα ζωής μου

Το πραγματικό βραβείο

Καταρχάς αποκόμισα φίλους από όλο τον κόσμο. Ακόμα και τώρα κρατάμε επαφή και επειδή ποτέ στη ζωή μου δεν είχα πολλούς φίλους, ξαφνικά είμαστε μια ομάδα και επικοινωνούμε διαδικτυακά, παρά τη διαφορά στην ώρα. Μάλιστα, κάποιοι φίλοι μου και συμμετέχοντες στον διαγωνισμό από άλλες χώρες, μαθαίνουν και ελληνικά.

Επιπλέον, εκπλήρωσα τον μεγάλο μου στόχο να ταξιδέψω στην Αμερική. Δεν το περίμενα να γίνει στα 16 μου χρόνια, πίστευα ότι θα ταξίδευα μετά τα 60. Γενικά ένιωσα ότι όλη η προσπάθεια που έκανα δεν πήγε χαμένη.

Αν το ήξερα νωρίτερα, θα συμμετείχα και σε πιο μικρή ηλικία. Όσοι έχουν τη δυνατότητα, να δηλώσουν συμμετοχές, να τολμήσουν

Ένα tip

Είδα πολλές συμμετοχές στο πρωτάθλημα και στο Πανελλήνιο και στο Παγκόσμιο που ήρθαν για την εμπειρία και τη διασκέδαση. Αν δεν θέλετε να διαγωνιστείτε σοβαρά, αφήστε να διαγωνιστεί κάποιος άλλος που το θέλει πραγματικά.

Έκανα ένα γκάλοπ κατά τη διάρκεια συμμετοχής μου. Μόνο ένα ποσοστό 30% ήρθε να διαγωνιστεί σοβαρά.

Πιο ψηλά

Πιστεύω ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προώθηση του πρωταθλήματος κυρίως στα σχολείαΘέλω να προχωρήσω και να φτάσω ακόμα πιο ψηλά. Στη Microsoft δεν θα ήθελα να προχωρήσω στο τρίτο επίπεδο ακόμα λόγω του ότι μέχρι στιγμής είμαι αυτοδίδακτος και για το 2ο επίπεδο είχα πάρα πολύ διάβασμα και έντονη προετοιμασία. Στο τρίτο επίπεδο, πρέπει να διαβάσω περίπου 2.000 σελίδες και αυτή τη στιγμή δεν έχω αντοχές ακόμα. Θα ήθελα στο μέλλον να ασχοληθώ και λίγο με τα δίκτυα, να πάω και σε άλλες εταιρίες εκτός της Microsoft, στην Comptia, στη Cisco. Επιπλέον, να ασχοληθώ και με το Linux.

Για την ώρα, θα με ενδιέφερε να ξανασυμμετάσχω στο πρωτάθλημα. Αυτή τη φορά θέλει να πάρει μέρος και η μικρότερη αδερφή μου, η οποία μέχρι τώρα έχει πολύ βασικές γνώσεις στο Excel. Διαβάζω τα βιβλία καθηγητών για να τη βοηθήσω. Θέλω να τα καταφέρει κι εκείνη, πιστεύω ότι μπορεί αλλά πρέπει να προσπαθήσει.

Δημοφιλή