ΔΙΕΘΝΕΣ
21/09/2017 14:25 EEST | Updated 21/09/2017 14:29 EEST

Πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα χαρτιά τουαλέτας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος

Toilet paper on wooden background. Empty space for text
piotr_malczyk via Getty Images
Toilet paper on wooden background. Empty space for text

Έως σήμερα θεωρούνταν οριστικά χαμένα απόβλητα, από 'δω και στο εξής όμως καθίστανται και πάλι χρήσιμα και μάλιστα απαραίτητα για την παραγωγή ενέργειας. Ο λόγος για τα χρησιμοποιημένα χαρτιά τουαλέτας, τα οποία πλέον, μετά το γυαλί, τα μέταλλα και τα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά, ίσως χρησιμοποιούνται για να διευκολύνουν τις ζωές μας.

Ολλανδοί επιστήμονες δημοσίευσαν την πρώτη ανάλυση για τη μετατροπή των χρησιμοποιημένων χαρτιών τουαλέτας σε ηλεκτρισμό. Το επιστημονικό προσωπικό των πανεπιστημίων του 'Αμστερνταμ και της Ουτρέχτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ενεργειακής τεχνολογίας «Energy Technology», υπολογίζουν μάλιστα πως το κόστος του ρεύματος ανά κιλοβατώρα θα είναι συγκρίσιμο με αυτό των φωτοβολταϊκών.

Υπενθυμίζεται πως τα χρησιμοποιημένα χαρτιά τουαλέτας αποτελούν πλούσια πηγή άνθρακα, αφού περιέχουν 70% έως 80% κυτταρίνη. Όπως αναφέρει το livescience.com, κατά μέσο όρο οι άνθρωποι στην Ευρώπη κάθε χρόνο παράγουν 10 έως 14 κιλά χρησιμοποιημένων χαρτιών τουαλέτας ανά κεφαλή. Τα χαρτιά αυτά αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των αποβλήτων στις απανταχού χωματερές.

Σύμφωνα με τους Ολλανδούς επιστήμονες, τα χαρτιά τουαλέτας αφού θα συλλέγονται ξεχωριστά θα μετατρέπονται σε αέριο μέσω ειδικών συσκευών και, στη συνέχεια, με τη βοήθεια ειδικών κυψελών καυσίμου, το αέριο αυτό θα μετατρέπεται σε ηλεκτρικό ρεύμα. Η αποδοτικότητα αυτής της τεχνολογίας για την παραγωγή ηλεκτρισμού εκτιμάται σε 57%, παρόμοια με μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου με τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου.

Μέχρι στιγμής βέβαια καμιά επιχείρηση δεν τολμά να προχωρήσει στη συγκεκριμένη επένδυση. Οι Ολλανδοί επιστήμονες πιστεύουν ωστόσο πως η Κίνα θα κάνει την αρχή, αφού έτσι κι αλλιώς επιδιώκει να αποκτήσει ηγετική θέση όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αν κάποιος κάνει το πρώτο βήμα, στη συνέχεια είναι πιθανόν κι άλλοι να προβούν στη χρήση των χαρτιών της τουαλέτας για την παραγωγή ενέργειας.

Σε λίγο καλύτερη κατάσταση βρίσκεται η ανακύκλωση και αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων των τουαλετών (κοπράνων κ.α.). Ήδη σε διάφορα μέρη του κόσμου υπάρχουν μονάδες που τα μετατρέπουν σε λιπάσματα, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, ακόμη και σε ζωοτροφές. Ανάλογες εγκαταστάσεις υπάρχουν στη Ρουάντα, στη Γκάνα, στη Νότια Αφρική κ.α. Στις αναπτυσσόμενες χώρες τα απόβλητα αυτά χύνονται συχνά σε δεξαμενές και λάκκους, λόγω της έλλειψης αποχετευτικού δικτύου και υπονόμων.