ΔΙΕΘΝΕΣ
30/09/2017 18:39 EEST | Updated 30/09/2017 18:46 EEST

Νεοναζί στους δρόμους του Γκέτενμποργκ

FREDRIK SANDBERG via Getty Images
Police officers stop the far-right Nordic Resistance Movement march as it changed the planned route, on September 30, 2017 in Gothenburg, Sweden. / AFP PHOTO / TT News Agency / Fredrik SANDBERG / Sweden OUT (Photo credit should read FREDRIK SANDBERG/AFP/Getty Images)

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι συνελήφθησαν καθώς νεοναζί και αντιφασίστες συγκρούσθηκαν με την αστυνομία στη διάρκεια πορείας του ακροδεξιού Σκανδιναβικού Κινήματος Αντίστασης (Nordic Resistance Movement, NMR) στην πόλη Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Το NMR συγκέντρωσε εκατοντάδες ανθρώπους για την πορεία, πολλοί από τους οποίους έφεραν ασπίδες και κράνη, ενώ πολλές χιλιάδες αντιδιαδηλωτές βγήκαν επίσης στους δρόμους του Γκέτεμποργκ.

Η αστυνομία είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια και είχε ζητήσει ενισχύσεις απ' όλες τις αστυνομικές περιφέρειες της Σουηδίας, ενώ προσέθεσε 350 προσωρινά κρεβάτια φυλακής σ' ένα γκαράζ της αστυνομίας.

Η συμμετοχή σε ναζιστικές οργανώσεις δεν είναι παράνομη στη Σουηδία και το NMR είχε άδεια από την αστυνομία για να πραγματοποιήσει την πορεία.

Η σουηδική αστυνομία ανέφερε στον ιστότοπό της πως 35 άτομα συνελήφθησαν στη διάρκεια της ημέρας. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν, ο ένας από τους οποίους είναι αστυνομικός που έσπασε το χέρι του.

«Με δεδομένη την πρόθεση που πολλοί είχαν σήμερα εδώ, το σενάριο θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο», δήλωσε στην εφημερίδα Dagens Nyheter ο διοικητής της αστυνομίας Έμιλι Κούλμιρ.

Οι νεοναζί συγκρούσθηκαν αρκετές φορές με την αστυνομία και στις ομιλίες τους ανέφεραν πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης ως υπεύθυνους για την παρουσία πολλών μεταναστών στη Σουηδία.

Photo gallery Σουηδία See Gallery