ΔΙΕΘΝΕΣ
02/10/2017 10:55 EEST | Updated 02/10/2017 11:11 EEST

Ο ΟΗΕ καλεί τις ισπανικές αρχές να διεξαγάγουν έρευνα για τη βία στην Καταλονία

FABRICE COFFRINI via Getty Images
United Nations High Commissioner for Human Rights, Jordanian Zeid Ra'ad Al Hussein addresses a session of United Nations Human Rights Council on June 6, 2017 in Geneva.The United Nations Human Rights Council opens a new session, with a speech from US envoy Nikki Haley following threats from Washington to quit the council over its treatment of Israel. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε σήμερα τις ισπανικές αρχές να ερευνήσουν λεπτομερώς και αμερόληπτα τις πράξεις βίας που συνδέονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματοςγια την ανεξαρτησία της Καταλονίας και να διεξαγάγουν συνομιλίες για την επίλυση του ζητήματος της απόσχισης της περιοχής από την Ισπανία.

Ο Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εξέφρασε ανησυχία για τις πράξεις βίας που σημειώθηκαν την Κυριακή κατά τις οποίες εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, λέγοντας πως η απόκριση της αστυνομίας πρέπει «σε κάθε περίπτωση... να είναι ανάλογη και αναγκαία».

«Σταθερή πεποίθησή μου είναι πως η παρούσα κατάσταση πρέπει να επιλυθεί μέσω πολιτικού διαλόγου, με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών ελευθεριών», αναφέρεται σε δήλωση του Ζέιντ που εξέδωσε το γραφείο του στη Γενεύη.