ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
02/10/2017 11:07 EEST | Updated 02/10/2017 12:32 EEST

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2018

SOOC

Με πρόβλεψη για υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 και επίτευξη του δύσκολου στόχου για το 2018 κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018. Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 θα κλείσει στο 3,57% με το ρυθμό ανάπτυξης να φτάνει το 2,4% του ΑΕΠ, ενώ η εκτίμηση για το 2017 είναι ότι θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου του 1,75% του ΑΕΠ με το πρωτογενές πλεόνασμα να κλείνει στο 2,21% του ΑΕΠ και τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,8%.

Ωστόσο, τα στοιχεία για τις εκτιμήσεις σχετικά με τα έσοδα του 2017 εμφανίζουν πολύ μεγάλη υστέρηση στις εισπράξεις άμεσων και έμμεσων φόρων.

Συγκεκριμένα η απόκλιση στα έσοδα για το 2017 φτάνει τα 1,86 δισ. ευρώ, η οποία οφείλεται στο φόρο εισοδήματος φυσικών πρόσωπων όπου θα εισπραχθούν 945 εκατ. λιγότερα από τις προβλέψεις, ενώ η αστοχία οφείλεται και στην υπέρβαση κατά 1,362 δισ. ευρώ των επιστοροφών φόρων.

Στους έμμεσους φόρους, για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι οι αυξήσεις των συντελεστών δεν αυξάνουν τα έσοδα, καθώς η μικρή υπέρβαση που εμφανίζεται οφείλεται σε ΦΠΑ 296εκατ ευρώ από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

Κατά την κατάθεση του προσχεδίου στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σημείωσε ότι «αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός των προγραμμάτων» ενώ το υπουργείο προαναγγέλλει τη διανομή κοινωνικού μερίσματος και φέτος, το ύψος και οι δικαιούχοι του οποίου αναμένεται να προσδιοριστούν στις αρχές Δεκεμβρίου. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου «η υπέρβαση αυτή επιτρέπει «εφάπαξ δαπάνη με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος και επιδίωξη τη στοχευμένη στήριξη οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών. Το ακριβές ύψος του ποσού και τα μέτρα στήριξης θα εξειδικευθούν με βάση τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους».

Όπως υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚ η διατηρήσιμη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οφείλεται στην εμπέδωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στη σημαντική δημιουργία νέων θέσεων μισθωτής εργασίας. Τα παραπάνω, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να συνδυάζει με επιτυχία τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Για το 2018, ο προϋπολογισμός ενσωματώνει τη συνέχιση δράσεων κοινωνικής πολιτικής αλλά και την έναρξη νέων, μεταξύ των οποίων:

• Η εφαρμογή του προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, με πιστώσεις ύψους 760 εκατ. ευρώ που θα ανακουφίσει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες φτώχειας.

• Η διάθεση ποσού 320 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίστηκε από την επισκόπηση των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών και προορίζεται για την προστασία ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών και για παρεμβάσεις στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας.

• Η συνεισφορά του δημοσίου, με ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Όπως εκτιμά, τα επόμενα έτη, οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης είναι επαρκείς για να εξασφαλίζουν τόσο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων όσο και τον δημοσιονομικό χώρο, ώστε να εφαρμοστούν οι μειώσεις φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων που προβλέφθηκαν και ψηφίστηκαν με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021.