ΔΙΕΘΝΕΣ
04/10/2017 05:01 EEST | Updated 04/10/2017 05:08 EEST

Πουτζδεμόν: Η κυβέρνηση της Καταλονίας θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία εντός των ημερών

Bloomberg via Getty Images
Demonstrators wave Catalan flags while marching through the city to protest against alleged police violence during Sunday's illegal referendum vote in Barcelona, Spain, on Tuesday, Oct. 3, 2017. Prime Minister Mariano Rajoy is fighting to maintain his authority after 2.3 million Catalans voted in Sunday's makeshift referendum and the regional police force ignored orders to prevent the ballot. Photographer: Angel Garcia/Bloomberg via Getty Images

Η Καταλονία θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της «μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο αυτονομιστής ηγέτης της περιοχής, Κάρλες Πουτζδεμόν στο BBC, αψηφώντας τη Μαδρίτη κι επιχειρώντας να προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού που όριζε ο νόμος που προέβλεπε τη διεξαγωγή του-απαγορευμένου από τις ισπανικές αρχές-δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση.

Διαβάστε επίσης:

Διάγγελμα από τον βασιλιά Φελίπε της Ισπανίας: Παράνομο το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Πόσο «χρήσιμη» είναι η Καταλονία για την Ισπανία;

Όπως σημείωσε ο ηγέτης, η κυβέρνησή του θα «ενεργήσει στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης» κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη βρετανική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση την Τρίτη.

Ερωτηθείς από το δίκτυο τι θα κάνει εάν η ισπανική κυβέρνηση επέμβει και αναλάβει εκείνη τον έλεγχο της διακυβέρνησης της Καταλονίας, ο Πουτζδεμόν απάντησε ότι αυτό «θα ήταν ένα λάθος που θα άλλαζε τα πάντα».

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν είχε διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία ήδη την Κυριακή, όταν εκατομμύρια πολίτες, αψηφώντας την επέμβαση της ισπανικής αστυνομίας και τη βία, πήγαν να ψηφίσουν. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το 90% εξ όσων ψήφισαν τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Σημειώνεται ότι το δημοψήφισμα που κηρύχτηκε παράνομο από την κυβέρνηση της Ισπανίας, είναι η αφορμή για τη μεγαλύτερη πολιτική και συνταγματική κρίση στη χώρα εδώ και δεκαετίες ενώ εγείρει φόβους εκτεταμένης βίας καθώς η δοκιμασία της θέλησης της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης συνεχίζει να εκτυλίσσεται.

Την Τρίτη ο βασιλιάς Φίλιππος Στ΄ κατά το διάγγελμά του υπογράμμισε ότι το κράτος πρέπει να εξασφαλίσει τη συνταγματική τάξη στην περιοχή αυτή και κατήγγειλε την καταλανική κυβέρνηση σε μια ομιλία ο τόνος της οποίας δεν είχε προηγούμενο.

Ο μονάρχης, που μέχρι τώρα ήταν πολύ μετρημένος στις τοποθετήσεις του για τη σοβαρότερη πολιτική κρίση που έχει εκδηλωθεί στην Ισπανία τα τελευταία 40 χρόνια, κατηγόρησε τον πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζδεμόν ότι «καταπάτησε επανειλημμένα (...) και εσκεμμένα» το Σύνταγμα και «έθεσε σε κίνδυνο τη σταθερότητα» της Καταλονίας και όλης της Ισπανίας.

Διαμηνύοντας ότι είναι «ευθύνη των νόμιμων κρατικών αρχών να εγγυηθούν τη συνταγματική τάξη», ο βασιλιάς φάνηκε να ανοίγει τον δρόμο για τη λήψη νέων μέτρων από την κυβέρνηση του Ραχόι εναντίον των αυτονομιστών ηγετών.

Ο Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος δεν αντέδρασε την ομιλία του μονάρχη, ενδέχεται να επικαλεστεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, πάντως επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αποσπάσει τον έλεγχο των θεσμών οποιασδήποτε περιοχής καταφέρνει «σοβαρό πλήγμα στο γενικό συμφέρον του κράτους».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC)