ΔΙΕΘΝΕΣ
03/10/2017 08:18 EEST | Updated 03/10/2017 08:23 EEST

Πόσο «χρήσιμη» είναι η Καταλονία για την Ισπανία;

NurPhoto via Getty Images
Later during the day, in front of a Police headquarter, hundreds of Catalans gather to protest against the present of the National police. Despite of the victory on the referendum voting, more protests occur in Barcelona, Spain, on 2 October 2017. In the center of the city, mainly students, thousands of them, gather in a silence march. They demonstrate to support democracy after the results of the votes. Later during the day, in front of a main police headquarter, hundreds of people, supervised

Το δημοψήφισμα που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή στην Καταλονία, κάτω από τεράστια καταστολή εκ μέρους της ισπανικής κυβέρνησης, έθετε ως ζήτημα την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής, ένα καθόλου καινούριο αίτημα για μερίδα των Καταλανών δηλαδή. Τι θα σήμαινε όμως πρακτικά για την Ισπανία η απόσχιση της Καταλονίας και πόσο χρήσιμη είναι τελικά η Καταλονία για την Ισπανία;

Σε αυτό το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει ο Jon Henley σε σχετικό άρθρο του στο βρετανικό Guardian αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι η περιοχή διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο στην οικονομία του ισπανικού κράτους από αυτόν που πιθανόν να υποδείκνυε το μέγεθός της. Η Καταλονία καταλαμβάνει το 6.3%, δηλαδή 32.114 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Ισπανίας η σημασία της για την οικονομία του κράτους δεν είναι αντίστοιχη του μεγέθους της.

Ο πληθυσμός της αγγίζει τα 7.5 εκατομμύρια, αποτελώντας το 16% του συνολικού πληθυσμού της Ισπανίας. Η οικονομία της, ύψους 215.6 δισ. ευρώ, είναι μεγαλύτερη από εκείνη των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης, συνιστώντας περισσότερο από το 1/5 του ισπανικού ΑΕΠ, ενώ οι εξαγωγές της Καταλονίας, ύψους 65.2 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1/4 του συνόλου της χώρας. Συν τοις άλλοις, οι ξένες επενδύσεις στην Καταλονία, που αγγίζουν τα 37 δισ. ευρώ, συνιστούν περισσότερο από το 1/4 των συνολικών ξένων επενδύσεων στην Ισπανία.

Εξίσου σημαντικό είναι πως η ανεργία στην Καταλονία είναι χαμηλότερη και γενικότερα υπάρχει λιγότερη ανισότητα εισοδημάτων σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ισπανία: 13.2% το επίπεδο των ανέργων στην Καταλονία, 17.2% στην Ισπανία. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Καταλονίας δεν είναι το υψηλότερο στην Ισπανία, όμως είναι υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο.

Όχι κι άσχημα.