ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/10/2017 12:27 EEST | Updated 04/10/2017 12:27 EEST

Η Κομισιόν ανακοίνωσε το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ στην ΕΕ

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
EU Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs Pierre Moscovici addresses a press conference on the reform of the EU VAT (Value Added Tax) system, at the European Commission in Brussels on October 4, 2017.The EU turned the screw on US tech giants on October 4, ordering Amazon to repay Luxembourg 250 million euros in back taxes and referring Ireland to the top EU court for failing to collect billions from Apple. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη το σχέδιό της για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ στην ΕΕ.

Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ έτσι ώστε τα προϊόντα στις συναλλαγές από επιχείρηση προς επιχείρηση να τιμολογούνται στη χώρα προέλευσης με τον ΦΠΑ της χώρας προορισμού και αργότερα να μεταβιβάζονται οι εισπράξεις από το κράτος προέλευσης στο κράτος προορισμού με ηλεκτρονικό σύστημα.

Αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της απάτης στον ΦΠΑ, η οποία σήμερα ανέρχεται σε περίπου 50 δισ. ευρώ ετησίως στην ΕΕ.

Παρουσιάζοντας την συνολική πρόταση της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος επίτροπος για την Οικονομία και τη Φορολογία, Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε ότι το τρέχον σύστημα, λόγω των διαφωνιών που είχαν στο παρελθόν ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ στις προτάσεις της Επιτροπής, κατέληξε να είναι «οικονομικό» αλλά και «ηθικό φιάσκο». Ο επίτροπος αναφέρθηκε στην απάτη τύπου «καρουζέλ» με τα προϊόντα να κάνουν κύκλους μέσα στην ΕΕ, και το ΦΠΑ να μην αποδίδεται τελικά πουθενά.

«Είκοσι πέντε χρόνια μετά τη δημιουργία της ενιαίας αγοράς, οι εταιρείες και οι καταναλωτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν 28 διαφορετικά καθεστώτα ΦΠΑ όταν λειτουργούν διασυνοριακά. Οι εγκληματίες και ενδεχομένως οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται αυτά τα κενά για πολύ καιρό και επωφελούνται 50 δισ. ευρώ ετησίως», δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος επίτροπος για την Οικονομία και τη Φορολογία, Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτηρίζοντας «αναχρονιστικό» το τρέχον σύστημα. «Τα κράτη μέλη θα πρέπει να κατοχυρώσουν τις διασυνοριακές συναλλαγές ΦΠΑ ως εσωτερικές πράξεις της ενιαίας αγοράς έως το 2022. Η σημερινή πρόταση αναμένεται να μειώσει τη διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ κατά περίπου 80%. Ταυτόχρονα, θα διευκολύνει τη ζωή των εταιρειών της ΕΕ που διενεργούν διασυνοριακές συναλλαγές, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και απλουστεύοντας τις διαδικασίες που σχετίζονται με τον ΦΠΑ. Εν ολίγοις: καλά νέα για τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και τους εθνικούς προϋπολογισμούς, κακά νέα για τους απατεώνες», κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το νέο, ενιαίο σύστημα ΦΠΑ θα βασίζεται σε τέσσερις αρχές: την αντιμετώπιση της απάτης, την απλούστευση της διαδικασίας δήλωσης του ΦΠΑ για τις εταιρείες που πωλούν διασυνοριακά χρησιμοποιώντας μια ενιαία διαδικτυακή πύλη στη δική τους γλώσσα και σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες και πρότυπα διαχείρισης όπως στη χώρα τους, τη μεγαλύτερη συνοχή και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Η εν λόγω νομοθετική πρόταση της Επιτροπής θα σταλεί τώρα στο Συμβούλιο προκειμένου να συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για διαβούλευση. Στη συνέχεια, η Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει το 2018 μια λεπτομερή νομική πρόταση για την τροποποίηση της «οδηγίας για τον ΦΠΑ», προκειμένου να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς ΦΠΑ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)