ΔΙΕΘΝΕΣ
06/10/2017 04:24 EEST | Updated 06/10/2017 09:14 EEST

Πρόστιμο 500.000 γεν σε ιαπωνικό κολοσσό επειδή εξανάγκαζε υπαλλήλους να κάνουν υπερωρίες

Tokyo, Japan - January 4, 2011: NHK (??????, Nippon H?s? Ky?kai, Japan Broadcasting Corporation) building in Tokyo. On the bottom left side of the picture the entrance of NHK Studio Park can be seen. Studio Park is a part of the NHK Broadcasting Center that is open to the public. Visitors can have a chance to look behind the scenes of NHK broadcasting.
egadolfo via Getty Images
Tokyo, Japan - January 4, 2011: NHK (??????, Nippon H?s? Ky?kai, Japan Broadcasting Corporation) building in Tokyo. On the bottom left side of the picture the entrance of NHK Studio Park can be seen. Studio Park is a part of the NHK Broadcasting Center that is open to the public. Visitors can have a chance to look behind the scenes of NHK broadcasting.

Πρόστιμο ύψους 500.000 γεν (4.400 δολαρίων) επιβλήθηκε στον ιαπωνικό διαφημιστικό κολοσσό Dentsu καθώς δικαστήριο του Τόκιο έκρινε ότι η εταιρία είχε εξαναγκάσει υπαλλήλους σε υπερωριακή απασχόληση πέραν των νόμιμων ορίων.

Οι εργασιακές πρακτικές στη Dentsu βρέθηκαν στο μικροσκόπιο όταν η εργαζόμενη Ματσούρι Τακαχάσι αυτοκτόνησε το 2015 σε ηλικία 24 ετών – ένας θάνατος που αργότερα η κυβέρνηση χαρακτήρισε Καρόσι – κυριολεκτικά θάνατος λόγω υπερβολικής εργασίας.

Το πρόβλημα του Καρόσι βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα όταν η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK αποκάλυψε ότι μια δημοσιογράφος 31 ετών πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια λόγω υπερβολικής εργασίας. Είχε κάνει 159 ώρες υπερωριών σε ένα μήνα πριν πεθάνει από ανακοπή καρδιάς.

Οι εισαγγελείς είχαν απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος της Dentsu ότι ανάγκασε την Τακαχάσι και τρεις άλλους υπαλλήλους να εργαστούν υπερωριακά πέραν των ορίων που συμφωνήθηκαν με το συνδικάτο των εργαζομένων μεταξύ του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου του 2015, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Η Τακαχάσι είχε κάνει 105 ώρες υπερωριών τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς πριν πέσει σε κατάθλιψη. Αυτοκτόνησε την ημέρα των Χριστουγέννων πηδώντας στο κενό από έναν κοιτώνα της εταιρίας.

Στο μεταξύ, η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε αλλαγές των συνθηκών εργασίας μετά την αποκάλυψη ότι μια νεαρή δημοσιογράφος της πέθανε από ανακοπή καρδιάς αφού εργάστηκε για 159 ώρες υπερωριακά μέσα σε μόλις έναν μήνα.

Η Μίουα Σάντο, 31 ετών, η οποία κάλυπτε την πολιτική επικαιρότητα στο Τόκιο, βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της τον Ιούλιο του 2013.

Έναν χρόνο αργότερα, οι ιαπωνικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο θάνατός της οφειλόταν στον υπερβολικό αριθμό ωρών που εργαζόταν. Δεν είχε ξεκουραστεί παρά μόνο δύο ημέρες τον τελευταίο μήνα πριν από τον θάνατό της.

Το δίκτυο NHK κατέληξε να δημοσιοποιήσει την υπόθεση τέσσερα χρόνια, αργότερα λόγω της πίεσης των γονιών της νεαρής γυναίκας, που απαιτούν να ληφθούν μέτρα για να αποτραπούν νέα κρούσματα.

Η Μίουα Σάντο κάλυψε τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της τοπικής βουλής στο Τόκιο τον Ιούνιο και τις εκλογές για τη Γερουσία της Ιαπωνίας τον Ιούλιο. Πέθανε τρεις μέρες μετά τις εκλογές για τη Γερουσία.

Η είδηση προκάλεσε σοκ στη χώρα, πολύ περισσότερο διότι το NHK έχει καλύψει εκτενώς παρόμοιες τραγωδίες σε άλλες μεγάλες ιαπωνικές επιχειρήσεις.

«Λυπούμαστε που χάσαμε μια εξαίρετη δημοσιογράφο και παίρνουμε σοβαρά το γεγονός ότι ο θάνατός της κρίθηκε ότι συνδεόταν με την εργασία της», τόνισε την Πέμπτη ο πρόεδρος του NHK, Ριοΐτσι Ουέντα. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να γίνει μεταρρύθμιση με τη βοήθεια των γονιών της», πρόσθεσε ο ίδιος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)