Τα αγριογούρουνα της Σουηδίας έχουν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας 31 χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ

Τα αγριογούρουνα της Σουηδίας έχουν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας 31 χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ
|
Φωτογραφία Αρχείου
Φωτογραφία Αρχείου
Neil_Burton via Getty Images

Ο αριθμός των ραδιενεργών χοίρων στη Σουηδία αυξάνεται, τρεις δεκαετίες μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ που προκάλεσε ραδιενεργή μόλυνση στη χώρα. Ένα αγριογούρουνο βρέθηκε να έχει 10 φορές υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας από το όριο, σύμφωνα με το RT.

Κυνηγοί στη Σουηδική πόλη Gavle, προειδοποιήθηκαν για υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε αγριογούρουνα αυτή την εβδομάδα. «Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχουμε καταμετρήσει», λέει ο περιβαλλοντικός σύμβουλος Ulf Frykman, μετά την εξέταση ενός ζώου με επίπεδα ραδιενέργειας 16.000 μπεκερέλ ανά χιλιόγραμμο.

Η πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986 προκάλεσε ένα σύννεφο ραδιενεργών σωματιδίων το οποίο βρέθηκε πάνω από τη Σουηδία. Η περιοχή γύρω από την πόλη Gavle, συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη μόλυνση.

Ενώ τα επίπεδα ραδιενέργειας των ζώων στους ταράνδους και τα ελάφια έχουν μειωθεί από το 1986, τα αγριογούρουνα πλέον μετακινούνται βόρεια, σε περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο από τη μόλυνση και βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση τροφής.

«Ψάχνουν γύρω από τη γη για φαγητό, αλλά όλο το καίσιο παραμένει στο έδαφος», συμπληρώνει ο Frykman.

Πηγή: RT