ΔΙΕΘΝΕΣ
09/10/2017 19:13 EEST | Updated 09/10/2017 19:18 EEST

Κατά της μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας η δήμαρχος Βαρκελόνης. Αποχωρούν για τη Μαδρίτη μεγάλες εταιρείες

Barcelona mayor Ada Colau delivers a speech at the City Council in Barcelona on October 9, 2017. 
Catalan leaders came under intense domestic and international pressure to halt plans to break away from Spain as the clock ticked down to a regional parliamentary session where Catalonia's president could declare independence. / AFP PHOTO / JORGE GUERRERO        (Photo credit should read JORGE GUERRERO/AFP/Getty Images)
JORGE GUERRERO via Getty Images
Barcelona mayor Ada Colau delivers a speech at the City Council in Barcelona on October 9, 2017. Catalan leaders came under intense domestic and international pressure to halt plans to break away from Spain as the clock ticked down to a regional parliamentary session where Catalonia's president could declare independence. / AFP PHOTO / JORGE GUERRERO (Photo credit should read JORGE GUERRERO/AFP/Getty Images)

Κατά της μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο τάχθηκε τη Δευτέρα η δήμαρχος Βαρκελόνης Άντα Κολάου, ζητώντας από την ισπανική κυβέρνηση να αποσύρει τις αστυνομικές ενισχύσεις που έχει στείλει στην περιοχή.

«Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας», τόνισε η δήμαρχος της καταλανικής πρωτεύουσας.

Η Abertis μεταφέρει την έδρα της στη Μαδρίτη

Στο μεταξύ, η ισπανική εταιρεία διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων Abertis, η οποία απασχολεί 15.000 εργαζομένους, ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την έδρα της από τη Βαρκελόνη στη Μαδρίτη, επικαλούμενη τη «νομική ανασφάλεια» που επικρατεί στην Καταλονία.

Η κατασκευαστική εταιρεία είναι η πέμπτη κατά σειρά που αποφάσισε τη μεταφορά της έδρας της εκτός της Καταλονίας, μετά τις τράπεζες CaixaBank, Banco de Sabadell, τον όμιλο φυσικού αερίου Gas Natural, την περασμένη εβδομάδα, και τον όμιλο ακινήτων Colonial τη Δευτέρα.

Ένταση στην Ισπανία μετά τις δηλώσεις στελέχους του κυβερνώντος κόμματος

Νωρίτερα ένας εκπρόσωπος τύπου του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος της Ισπανίας, ο Πάμπλο Κασάντο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη χώρα, καθώς προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα μπορούσε να «καταλήξει» όπως ένας από τους προκατόχους του που είχε προβεί στην ανακήρυξη του Κράτους της Καταλονίας, ο οποίος συνελήφθη το 1934 και κατόπιν τον εκτέλεσαν πυροβολώντας τον το 1940 υπό τον Φράνκο.

Την 6η Οκτωβρίου του 1934 ο πρόεδρος της Καταλονίας Λιουίς Κομπάνις προέβη στην ανακήρυξη του «Καταλανικού Κράτους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Ισπανίας».

Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 30 ετών. Του χορηγήθηκε αμνηστία τον Φεβρουάριο του 1936 μετά τη νίκη του Λαϊκού Μετώπου και ανέλαβε εκ νέου καθήκοντα προέδρου της Καταλονίας έως τα τέλη του εμφυλίου, το 1939.

Κατόπιν κατέφυγε στη Γαλλία για να συλληφθεί από τη Γκεστάπο το 1940 προτού τον πυροβολήσουν και τον σκοτώσουν στη Βαρκελόνη στρατιώτες του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.

Μια δημοσιογράφος ρώτησε τον Κασάντο εάν αναφερόταν στη σύλληψη και την εκτέλεση του Λιουίς Κομπάνις.

Χαμογελώντας, ο Κασάντο απάντησε, αναφέροντας τους Καταλανούς αυτονομιστές:

«Αυτό που τους φαίνεται ως μια επική ημερομηνία, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, είχε μια απάντηση και εγώ δεν είμαι ιστορικός ούτε μελλοντολόγος, πήρα το θάρρος να κάνω μια αναφορά στην επέτειο της 6ης Οκτωβρίου (σ.σ την ανακήρυξη από τον Κομπάνις το 1934) την οποία αναφέρουν πολλοί και είχαν σκεφθεί να συμπέσει με τη δική τους ανακήρυξη».

Οι δηλώσεις του Κασάντο πυροδότησαν αμέσως αντιδράσεις στην Καταλονία. Το καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο την ανέδειξε ως τη δήλωση της ημέρας, ενώ υπήρξε ένα από τα πλέον δημοφιλή θέματα στο Twitter.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post