ΔΙΕΘΝΕΣ
14/10/2017 10:32 EEST | Updated 14/10/2017 10:32 EEST

Επίσκεψη στην Τεχεράνη ετοιμάζει ο Μακρόν και διαβεβαιώνει τη δέσμευση του Παρισιού στη συμφωνία για τα πυρηνικά

LUDOVIC MARIN via Getty Images
France's President Emmanuel Macron (L) shakes hands with his Iranian counterpart Hassan Rouhani as Iran's foreign minister, Mohammad Javad Zarif (3rd R) and other members of the Iranian delegation stand next to them during an official meeting at the Millennium Hotel near the United Nations on September 18, 2017, in New York. / AFP PHOTO / LUDOVIC MARIN (Photo credit should read LUDOVIC MARIN/AFP/Getty Images)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν "εξετάζει το ενδεχόμενο" να επισκεφθεί το Ιράν, με πρόσκληση του προέδρου Χασάν Ροχανί, ανακοίνωσε το Ελιζέ, μία επίσκεψη που θα είναι η πρώτη ενός γάλλου αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης στο Ιράν από το 1976.

Οι δύο πρόεδροι συνομίλησαν τηλεφωνικώς χθες το απόγευμα, με τον Εμανουέλ Μακρόν να επαναλαμβάνει τη "δέσμευση της Γαλλίας" στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την οποία ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αποφασίσει λίγο νωρίτερα να μην επιβεβαιώσει.

"Εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας επίσκεψης του προέδρου στο Ιράν, με πρόσκληση του προέδρου Ροχανί", σύμφωνα με το Ελιζέ. Η ιρανική προεδρία έκανε λόγο στην ιστοσελίδα της για μια επίσκεψη "τον επόμενο χρόνο".

Η τελευταία επίσκεψη σε τέτοιο υψηλό επίπεδο ανάγεται στο 1976, όταν ο πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ιράν. Προηγουμένως, το 1971, ο πρωθυπουργός Ζακ Σαμπάν-Ντελμά είχε επισκεφθεί τη χώρα για τον εορτασμό των 2.500 χρόνων της Περσίας υπό τον σάχη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επεσήμανε πως οι αποφάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών "δεν θα σημάνουν το τέλος της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, και ότι από κοινού με όλα τα μέρη η Γαλλία και οι ευρωπαίοι εταίροι της θα συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους".

Έκρινε ωστόσο αναγκαίο, προκειμένου να συνεχιστεί η συμφωνία, "τον διάλογο και την πρόοδο σε θέματα που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία του 2015, αλλά είναι θεμελιώδη στο σημερινό στρατηγικό πλαίσιο, ιδιαίτερα τις ανησυχίες που συνδέονται με το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα και τα θέματα περιφερειακής ασφάλειας".

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εξέφρασαν χθες βράδυ "ανησυχία για τις επιπτώσεις" της απόφασης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην "επιβεβαιώσει εκ νέου" τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο γάλλος πρόεδρος γνωστοποίησε επίσης στον ιρανό ομόλογό του "την επιθυμία του να εργαστεί από κοινού με το Ιράν για μια βιώσιμη πολιτική λύση στη συριακή κρίση".

Ο υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, θα μεταβεί στο Ιράν τις προσεχείς εβδομάδες για να συζητήσει τα σημεία αυτά με τον ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο Ροχανί τον διαβεβαίωσε "πως το Ιράν θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις του" που προβλέπονται από τη συμφωνία, διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του το Ελιζέ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)