ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/10/2017 13:16 EEST | Updated 14/10/2017 13:26 EEST

Τι σχεδιάζεται για τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές

ARIS MESSINIS via Getty Images
A woman holding a bank card looks up as people queue outside a bank to withdraw cash from an ATM in Athens on July 7, 2015. Eurozone leaders will hold an emergency summit in Brussels on July 7 to discuss the fallout from Greek voters' defiant 'No' to further austerity measures, with the country's Prime Minister Alexis Tsipras set to unveil new proposals for talks. European Commission head Jean-Claude Juncker said on July 7 that he was against an exit by Greece from the euro, even though Greeks massively rejected bailout terms in a referendum two days prior. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS (Photo credit should read ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images)

Τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες περιμένουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Το θέμα πρόκειται να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών με τους δανειστές όταν οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέψουν στην Αθήνα. Όπως αναφέρουν πληροφορίες δεν είναι παρά επιφυλακτικοί ως προς τη λύση η οποία προτείνεται από την ελληνική πλευρά.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Η Καθημερινή» η Αθήνα έχει προτείνει διαδικασία στην οποία θα αποφεύγονται όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και θα επιτρέπει να εντάσσονται όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους περίπου 100.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, οι οποίοι έχουν οφειλές στα Ταμεία και στην εφορία και δεν μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Από την πλευρά τους οι δανειστές έχουν θέσει εισοδηματικά κριτήρια στο τραπέζι αλλά και περιουσιακά για τον καθορισμό των δικαιούχων αλλά και των δόσεων. Στο υπουργείο οι προτάσεις τις οποίες επεξεργάζονται εστιάζουν στην ένταξη και εκείνων των οφειλέτων με χαμηλά εισοδήματα, έστω κι αν οφείλουν σημαντικά ποσά.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ υπάρχει συμφωνία ώστε η ρύθμιση να αφορά χρέη προς τα ασφαλιστικά που έχουν δημιουργηθεί έως τις 31/12/2016, από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους που είτε είναι ενεργοί είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους. Την ίδια στιγμή, προβλέπεται πως η ελάχιστη καταβαλλόμενη δόση θα είναι 50 ευρώ με επιτόκιο προεξόφλησης euribor τριμήνου προσαυξημένο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες . Τέλος, έχει συμφωνηθεί ότι η οριστική διαγραφή της κύριας οφειλής και των προσαυξήσεων θα επέρχεται μετά την αποπληρωμή και της τελευταίας δόσης.

Πηγή: Kathimerini.gr

Sponsored Post