ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/10/2017 18:06 EEST | Updated 14/10/2017 18:06 EEST

Ραντεβού με το ΔΝΤ. Αυτό που κυνηγάει ο Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον

Alkis Konstantinidis / Reuters
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos looks on during an interview with Reuters at his office in the ministry in Athens, Greece, December 2, 2015. Picture taken December 2, 2015. REUTERS/Alkis Konstantinidis

Στο ραντεβού με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλέιδης Τσακαλώτος πρόκειται να αναζητήσει λύσεις τόσο στα ζήτημα της αξιολόγησης όσο και στο θέμα του χρέους. Την ίδια στιγμή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω του επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πόουλ Τόμσεν, διαβεβαιώνει πως δεν ζητά από την Ελλάδα νέα μέτρα - θέση την οποία είχε διατυπωσεί και η Κριστίν λαγκάρντ προ ημερών.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ο οποίος συμμετείχε σε μία συζήτηση στο Εlliot School of International Affairs τόνισε πως «είναι πολύ δύσκολο να δουλέψουμε με έναν οργανισμό που έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω» λαμβάνοντας υπόψη πως ακόμη εκκρεμεί η συμμετοχή επι της αρχής ή χρηματοδοτικά του Ταμείου. Η στάση αυτή του κ. Τσακαλώτου δείχνει την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς προκειμένου τα εκκρεμή ζητήματα να κλείσουν εντός του Νοεμβρίου προκειμένου στην συνεδρίαση του Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου να πιστοποιηθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ειδικότερα οι στόχοι της Αθήνας είναι: να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και οι συζητήσεις για το χρέος να ξεκινήσουν αρχές του 2018. Η συνάντηση με την επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ πρόκειται να δείξει στην ελληνική πλευρά τι στάση θα κρατήσει το Ταμείο κατά τη γ' αξιολόγηση: εάν δηλαδή έρχεται αποφασισμένο να βάλει εμπόδια ή όχι.

Από την πλευρά του το Ταμείο αποφεύγει να αναφερθεί σε ζητήματα τα οποία αφορούν στην επόμενη αξιολόγηση και περιμένει την επιστροφή στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου για να εξεταστούν τα ζητήματα αυτής. Σε ό,τι αφορά στο χρέος, το Ταμείο ζητά από τους Ευρωπαίους να εξειδικεύσουν τα μέτρα ελάφρυνσης. Τέλος, για τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι στα χαρτοφυλάκιά τους καταγράφεται μια πολύ υψηλή αναλογία μη εξυπηρετούμενων δανείων και σημείωσε πως το ΔΝΤ θέλει να διασφαλίσει ότι πριν από το τέλος του προγράμματος θα έχουν υιοθετήσει μία αξιόπιστη στρατηγική που θα οδηγεί στη μείωση των δανείων αυτών.

Ο μαραθώνιος επαφών στις ΗΠΑ για την ελληνική πλευρά έχει αρχίσει με τα ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα επίσης με την επικεφαλής του ΔΝΤ αλλά και τον Αμερικανό πρόεδρο στις 17 και 18 Οκτωβρίου να είναι τα σημαντικότερα.

Sponsored Post