ΔΙΕΘΝΕΣ
16/10/2017 10:06 EEST | Updated 16/10/2017 10:06 EEST

Ισραήλ: Η Πολεμική Αεροπορία κατέστρεψε συστοιχία συριακών πυραύλων

PATRIK STOLLARZ via Getty Images
A 'Mars 2' rocket launcher of the German armed forces Bundeswehr fires during the informative educational practice 'Land Operation Exercise 2017' at the military training area in Munster, northern Germany, on October 13, 2017. / AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ (Photo credit should read PATRIK STOLLARZ/AFP/Getty Images)

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε επίθεση και κατέστρεψε μια συριακή συστοιχία πυραύλων ανατολικά της Δαμασκού απαντώντας στην εκτόξευση πυρών προς την κατεύθυνση ισραηλινών αεροσκαφών τα οποία συμμετείχαν σε αναγνωριστική αποστολή πάνω από τον Λίβανο, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Τα αεροπλάνα δεν επλήγησαν από τα πυρά και επέστρεψαν στη βάση τους, δήλωσε ο συνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους.

Η συριακή συστοιχία «εξουδετερώθηκε», είπε.

«Απ΄όσο γνωρίζει» είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011 που οι Σύροι εκτοξεύουν πυρά προς την κατεύθυνση ισραηλινών αεροσκαφών που υπερίπτανται του Λιβάνου.

«Καθιστούμε το συριακό καθεστώς υπεύθυνο για αυτά τα αντιαεροπορικά πυρά και για κάθε επίθεση που προέρχεται από τη Συρία», προειδοποίησε.

Όμως, πρόσθεσε, το Ισραήλ θεωρεί πως είναι προς το «κοινό συμφέρον» η διατήρηση της «σχετικής σταθερότητας» στην περιοχή και δεν έχει «καμία πρόθεση να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση».

Αφότου ξέσπασε η συριακή κρίση, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία εναντίον αυτοκινητοπομπών που μετέφεραν όπλα που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με ισραηλινό στρατηγό.

Το λιβανικό σιιτικό κίνημα είναι στρατιωτικός σύμμαχος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)