ΔΙΕΘΝΕΣ
16/10/2017 04:15 EEST | Updated 16/10/2017 04:23 EEST

Νικητής ο Μαδούρο στις τοπικές εκλογές της Βενεζουέλας. Αμφισβητεί το αποτέλεσμα η αντιπολίτευση

PRESIDENCIA via Getty Images

Η παράταξη του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κέρδισε την Κυριακή στις εκλογές για την ανάδειξη κυβερνητών στις 17 από τις 23 Πολιτείες της χώρας, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), ένα αποτέλεσμα που η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει.

Οι αντίπαλοι του Μαδούρο, μολονότι εμφανίζονταν να προηγούνται σε σχεδόν όλες τις δημοσκοπήσεις στις περισσότερες Πολιτείες -11 ως 18- δεν κέρδισαν τελικά παρά μόνο πέντε, με την τελευταία Πολιτεία που απομένει να μην έχει ακόμη κριθεί, σύμφωνα με την πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής Τιμπισάι Λουσένα. Η συμμετοχή ανήλθε στο 61,14%, διευκρίνισε η ίδια.

Ήδη πριν από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την εκλογική επιτροπή, οι αντίπαλοι του προέδρου Μαδούρο είχαν καταγγείλει νοθεία και διεμήνυσαν ότι δεν θα αναγνώριζαν τα αποτελέσματα σε περίπτωση ήττας τους. Η αντιπολίτευση έχασε ακόμη και την Πολιτεία Μιράντα, «πετράδι του στέμματος» της Βενεζουέλας, προπύργιό της μέχρι πρότινος.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Λουσένα, η Δημοκρατική Ενότητα έκανε σαφές πως δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα, απηύθυνε έκκληση για κινητοποιήσεις και προέτρεψε τους υποψηφίους της να ηγηθούν σε αυτές. Η Δημοκρατική Ενότητα απαίτησε να διεξαχθεί ανακαταμέτρηση των ψήφων και στις 23 πολιτείες.

Για μια «καθαρή νίκη» έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος Μαδούρο: «Αυτή είναι μια καθαρή νίκη. Ο τσαβισμός κέρδισε στις εκλογές, αναδεικνύοντας 17 κυβερνήτες. Η αντιπολίτευση έχει πέντε», είπε ο Μαδούρο, πλαισιωμένος από ανώτατα στελέχη της κυβέρνησής του και του σοσιαλιστικού κόμματος, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι το κόμμα του μπορεί να επικρατήσει και στην τελευταία Πολιτεία που απομένει να κριθεί οριστικά.

«Ο τσαβισμός είναι ζωντανός, στον δρόμο, θριαμβευτής», επέμεινε ο Μαδούρο.

Πάνω από 18 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες την Κυριακή για να αναδείξουν τους κυβερνήτες των 23 Πολιτειών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η αντιπολίτευση χαρακτήριζε την ψηφοφορία άτυπο δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του προέδρου της χώρας.

Το απροσδόκητο αποτέλεσμα των εκλογών προμηνύεται νέα αναταραχή στη Βενεζουέλα, όπου οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης που κράτησαν τέσσερις μήνες νωρίτερα φέτος είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 125 άνθρωποι, οι αρχές να προχωρήσουν σε χιλιάδες συλλήψεις και να υπάρξουν εκτεταμένες καταστροφές ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας.

Photo gallery Venezuela See Gallery

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)