ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/10/2017 15:41 EEST | Updated 16/10/2017 16:16 EEST

Παπανάτσιου: Θα πιάσουμε τους στόχους του Προϋπολογισμού

Eurokinissi

«Θα πιάσουμε και αυτή τη φορά τους στόχους του προϋπολογισμού και θα είναι η τρίτη συνεχής χρονιά», τόνισε από την Ολομέλεια της Βουλής, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οπότε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κατσαφάδος εξέφρασε ανησυχία για τα στοιχεία της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, η κ. Παπανάτσιου έκανε λόγο για καταστροφολογία εκ μέρους της αντιπολίτευσης και ανέφερε ότι η απόκλιση των 2,3 δισ. ευρώ στα έσοδα του εννεάμηνου δεν αποτελεί υστέρηση αλλά ταμειακό ζήτημα. Διαβεβαίωσε δε ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί κανονικά.

«Θα πιάσουμε και αυτή τη φορά τους στόχους. Για τρίτη χρονιά. Κάθε φορά που έχουμε καινούργια στοιχεία αρχίζουμε πάντα την καταστροφολογία», είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι η απόκλιση 2,3 δισ. Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου, δεν αποτελεί υστέρηση εσόδων, ούτε δημιουργεί πρόβλημα στον προϋπολογισμό, παρά είναι ταμειακό πρόβλημα «που έχει να κάνει με τις πληρωμές των ληξιπροθέσμων» και όχι με τον προϋπολογισμό.

Εν τω μεταξύ η κ. Παπανάτσιου επανέλαβε την βούληση του υπουργείου Οικονομικών να εξεύρει την πλέον δίκαιη λύση, ώστε να μην καταβάλλουν τέλος επιτηδεύματος οι κάτοικοι των χωριών με πληθυσμό έως 500 άτομα.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ, Γ. Γεωργαντά και Κ. Κατσαφάδου, η κ. Παπανάτσιου εξήγησε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή ο νόμος του 2011 εξαιρεί τα χωριά από το τέλος επιτηδεύματος - δεδομένου όμως ότι με την εφαρμογή του Καλλικράτη οι κοινότητες καταργήθηκαν, σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ και οι λοιπές δημόσιες υπηρεσίες αδυνατούν να δώσουν τον ορισμό για τα χωριά.

Έτσι, όπως ανέφερε η αρμόδια υφυπουργός, με βάση τα στοιχεία που θα ληφθούν από τις υπηρεσίες, και λαμβανομένης υπόψιν της οικονομικής συγκυρίας, εξετάζοντας όλοι οι τρόποι με στόχο την δικαιότερη επίλυση του ζητήματος.

Καθώς δε, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι το υπουργείο παρανομεί και ότι ο ίδιος θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, η υφυπουργός απάντησε πως το υπουργείο δεν παρανομεί, παρά εφαρμόζει επί λέξει ένα νόμο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί αλλιώς - και κατέληξε τονίζοντας πως γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ένας εφικτός τρόπος για να διορθωθεί ένας νόμος που εκ της διατύπωσής του καθίσταται ανεφάρμοστος.

«Να είστε σίγουροι ότι θα φέρουμε την δικαιότερη λύση», κατέληξε η κ. Παπανάτσιου.

Διαβάστε επίσης:

Προϋπολογισμός: Απόκλιση λόγω της μείωσης κατά 6,2% των καθαρών εσόδων στο 9μηνο