Βόρεια Κορέα: Η Πιονγκγιάνγκ θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο μόνο αν το κάνουν πρώτες οι ΗΠΑ

Βόρεια Κορέα: Η Πιονγκγιάνγκ θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο μόνο αν το κάνουν πρώτες οι ΗΠΑ
AFP

Yπέρ της ιδέας της πλήρους απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο τάσσεται η Βόρεια Κορέα ωστόσο σκοπεύει να κρατήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο όσο διαθέτουν τέτοιο και οι ΗΠΑ, τόνισε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής πρεσβευτής της ασιατικής χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Κιμ Ιν Ριόνγκ.

«Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας υποστηρίζει πάγια την πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων και τις προσπάθειες για την αποπυρηνικοποίηση όλου του κόσμου, αλλά όσο οι ΗΠΑ, οι οποίες μόνιμα απειλούν και εκβιάζουν τη ΛΔΚ με τα πυρηνικά τους όπλα, απορρίπτουν την NBT (σ.σ. τη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων), η ΛΔΚ δεν είναι σε θέση να ενταχθεί στη συνθήκη αυτή», τόνισε ο Κιμ Ιν Ριόνγκ, ο οποίος εκφράστηκε ενώπιον της Επιτροπής Αφοπλισμού της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η κατοχή πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων είναι ένα δικαιολογημένο μέτρο αυτοάμυνας, διότι καμιά χώρα του κόσμου δεν έχει εκτεθεί σε μια τόσο ακραία και άμεση απειλή από πλευράς των ΗΠΑ για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, υποστήριξε ο βορειοκορεάτης διπλωμάτης.

Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεσπάσει ένας πόλεμος στον οποίο θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, προειδοποίησε ο ίδιος.

Ακόμα, ο Κιμ Ιν Ριόνγκ απέκλεισε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για τα βορειοκορεάτικα εξοπλιστικά προγράμματα όσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν την «εχθρική πολιτική» τους.

Η ένταση που προκαλούν τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας με σκοπό την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα λόγω των δοκιμών στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ τους τελευταίους μήνες, αψηφώντας αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αντιδρώντας, το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων σε βάρος της χώρας.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο είπε σε δημοσιογράφους ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον της χώρας του και πρόσθεσε πως η Πιονγκγιάνγκ έχει δικαίωμα να αμυνθεί έναντι των ΗΠΑ, χωρίς να αποκλείσει την κατάρριψη αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν αποκλείει την επιλογή της στρατιωτικής δράσης για να επιλυθεί το πρόβλημα που εγείρει για την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το βορειοκορεατικό πρόγραμμα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Ουάσινγκτον και Τόκιο θα συνεργαστούν στενά για την άσκηση πίεσης στη Βόρεια Κορέα

Νωρίτερα τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τάρο Άσο δήλωσε ότι συμφώνησε με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν οι δύο χώρες να συνεργαστούν στενά όσον αφορά την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Ο Άσο, που είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας, είχε κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Μνούτσιν στο περιθώριο του δεύτερου γύρου του διμερούς διαλόγου για οικονομικά ζητήματα.

Είχε επίσης συνομιλίες με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στον Λευκό Οίκο, έναν μήνα πριν από την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στο Τόκιο στο πλαίσιο μιας περιοδείας του στην Ασία με σκοπό την περαιτέρω απομόνωση της Βόρειας Κορέας εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Ο Πενς επισήμανε στον Άσο ότι οι ΗΠΑ θα «συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το πλήρες φάσμα της αμερικανικής ισχύος για να ασκήσουν πίεση στην Πιονγκγιάνγκ» προκειμένου να επιτευχθεί «όπως ελπίζουμε με διπλωματικά και οικονομικά μέσα μια ειρηνική λύση και η επίτευξη του μακρόχρονου στόχου της αποπυρηνικοποιημένης κορεατικής χερσονήσου».

Ο Άσο από την πλευρά του τόνισε πως «η απειλή της Βόρειας Κορέας δεν ήταν ποτέ τόσο άμεση, για αυτό έχει αυξηθεί η σημασία της συμμαχίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας για την ειρήνη στην (περιοχή) Ασίας-Ειρηνικού».

Εξάλλου ο διάλογος των δύο πλευρών θεωρείτο δοκιμασία του εάν η σχέση τους μπορεί να αντέξει τους κραδασμούς που προκαλούν οι νέες αμερικανικές πολιτικές στα πεδία της οικονομίας και του εμπορίου, που ο Τραμπ συνοψίζει με το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική». Η Ουάσινγκτον θέλει μια διμερή συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών προκειμένου να εξασφαλιστεί ευρύτερη πρόσβαση στις ιαπωνικές αγορές για τα προϊόντα που παράγονται στις ΗΠΑ. Όμως το Τόκιο δεν μοιάζει να έχει πρόθεση να ικανοποιήσει την απαίτηση της Ουάσινγκτον να ανοίξει τις προστατευμένες ιαπωνικές αγορές αγροδιατροφικών προϊόντων, ειδικά ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις οποίες ο Άμπε και ο κυβερνητικός συνασπισμός ζητούν την ψήφο των αγροτών και των παραγωγών γαλακτοκομικών.

«Η Ιαπωνία δεν έχει καμιά πρόθεση να αρχίσει συνομιλίες για μια διμερή συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών σύντομα», εξήγησε, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ένας ιάπωνας κυβερνητικός αξιωματούχος ενήμερος για το τι διαμείφθηκε στις συνομιλίες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα