Όσα συζήτησαν Πενς - Τσίπρας για άμυνα, ενέργεια και μεταρρυθμίσεις

Όσα συζήτησαν Πενς - Τσίπρας για άμυνα, ενέργεια και μεταρρυθμίσεις

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, στον Λευκό Οίκο είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Όπως αναφέρθηκε σε αναρτήσεις στον λογαριασμό του πρωθυπουργού στο Twitter, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών για τις περιφερειακές εξελίξεις, ενώ επισημάνθηκε πως οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν την αναβαθμισμένη γεωπολιτική μας θέση και την ανάγκη στήριξης την επόμενη περίοδο, διπλωματικά, οικονομικά και αμυντικά».

Ο αντιπρόεδρος Πενς συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και τις αγορές, ενθάρρυνε τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την τόνωση των επενδύσεων και επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ για ουσιώδη ελάφρυνση χρέους. Ακόμη, εξέφρασε την εκτίμησή του για τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ και οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους προς την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση της Τουρκίας και των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Παράλληλα, ο Μάικ Πενς υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη αμερικανική στήριξη προς τη διευθέτηση του Κυπριακού μέσω μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και καλωσόρισε την αυξανόμενη συνεργασία της χώρας μας με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ατζέντα της συζήτησης μπήκε και το θέμα της Τουρκίας, με την ελληνική πλευρά να επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ότι στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την ευρωπαϊκή προοπτική της και πως βέβαια αυτό δεν συνάδει με μια πρακτική κατ΄εξακολούθησιν παραβιάσεων και παραβατικής αεροναυτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πηγές, ο πρωθυπουργός παρέδωσε στον αντιπρόεδρο Πενς non paper που περιλαμβάνει όλα τα στατιστικά στοιχεία -ανά μήνα από το 2013 έως τώρα, τον Οκτώβριο-, παραβιάσεις, υπερπτήσεις, εμπλοκές, παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης για τα δυτικά Βαλκάνια. Επισημάνθηκε από τον πρωθυπουργό ο ρόλος της Ελλάδας και η στήριξη που παρέχει στην ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία, ενώ συζητήθηκε και το θέμα της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της Ελλάδας ξεκαθαρίστηκε ότι πρέπει η γειτονική χώρα να κάνει βήματα συνεννόησης ώστε να προχωρήσει και να γίνει δεκτή η ένταξη της και στο ΝΑΤΟ και επισημάνθηκε επίσης ότι οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ώστε να κάνει η πλευρά της ΠΓΔΜ τα αναγκαία βήματα στην κατεύθυνση της επίλυσης του ονοματολογικού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της για την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ: θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει και αναγνωρίζουν απόλυτα τη σημασία της επίλυσης του ονοματολογικού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνάντηση δεν έγινε συζήτηση για τη Σούδα. Αναφέρουν ότι υπήρξε συζήτηση γενικότερα για την αμυντική συνεργασία αλλά χωρίς να υπάρξουν πολλές λεπτομέρειες. Τέλος, συζητήθηκαν και ενεργειακά ζητήματα. Η ελληνική πλευρά παρουσίασε το σημαντικό ζήτημα του κέντρου FSRU, επικεντρώνοντας στις μεγάλες προοπτικές που έχει, ενώ αναγνωρίστηκε και από τις ΗΠΑ η σημασία της.

Από την πλευρά του ο κ. Πενς δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό ένα καρέ από τη συνάντηση και τα θέματα που συζητήθηκαν.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός την Τρίτη είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα όπως οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η γεωστρατηγική θέση και ρόλος της Ελλάδας, η αναβάθμιση των ελληνικών F-16 κ.α.

Η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ ολοκληρώνεται απόψε, βράδυ Τετάρτης, με την ομιλία που θα απευθύνει στο Brookings Institution.

Δημοφιλή