ΔΙΕΘΝΕΣ
19/10/2017 07:53 EEST | Updated 19/10/2017 09:11 EEST

Εξέπνευσε η προθεσμία της Μαδρίτης. Τι λέει στην επιστολή- απάντηση ο Πουτζντεμόν

Juan Medina / Reuters
Spain's Prime Minister Mariano Rajoy gestures during a news conference at Moncloa Palace in Madrid, Spain, September 28, 2015. Rajoy said on Monday he was ready to collaborate with the next Catalan government and hold talks on a wide range of issues but always

(Upd-) Η προθεσμία που είχε δώσει η Μαδρίτη στον Κάρλες Πουτζντεμόν να πάρει πίσω την απόφασή του να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της επαρχίας έληξε και ο Ραχόι ενεργοποιεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, το οποίο έχει να ενεργοποιηθεί από από τη δικτατορία του Φράνκο και προβλέπει την ανάληψη του ελέγχου της επαρχίας.

Ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ενημέρωσε την ισπανική κυβέρνηση ότι η Καταλονία δεν έχει κηρύξει ανεξαρτησία, αλλά μπορεί και να το κάνει, εάν η Μαδρίτη συνεχίσει την «καταστολή», ειδικότερα αναστέλλοντας το καθεστώς αυτονομίας της αυτόνομης κοινότητας της Ισπανίας.

«Εάν η κυβέρνηση του Κράτους επιμείνει στην παρεμπόδιση του διαλόγου και συνεχίσει την καταστολή, το Κοινοβούλιο της Καταλονίας θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, εάν το θεωρεί προσήκον, στην ψήφιση μίας επίσημης διακήρυξης της ανεξαρτησίας την οποία δεν ψήφισε στις 10 Οκτωβρίου», αναφέρεται στην επιστολη που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, αναφερόμενος στην απειλή αναστολής του καθεστώτος αυτονομίας.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας θα προχωρήσει το Σάββατο στην ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος μετά την επιστολή του Πουτζντεμόν.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 155 του Συντάγματος για την αποκατάσταση της νομιμότητας» στην Καταλονία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μαδρίτη, επισημαίνοντας «την άρνηση» του αυτονομιστή προέδρου της επαρχίας Κάρλες Πουτζντεμόν να απαντήσει στα αιτήματά της.

Στην ίδια ανακοίνωση γνωστοποιείται ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί εκτάκτως το Σάββατο για να αρχίσει η ενεργοποίηση του άρθρου 155.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για το Σάββατο με την πρόθεση να ενεργοποιήσει τις ρυθμίσεις του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος που προβλέπει την αναστολή της αυτονομίας των ισπανικών κοινοτήτων, έπειτα από την επιστολή του αυτονομιστή προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν που απειλεί με κήρυξη ανεξαρτησίας, εάν δεν υπάρξει διάλογος.

Στην αμφίσημη επιστολή του, ο Κάρλες Πουτζντεμόν δεν υποχωρεί, αρνείται να ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει την επιλογή της ανεξαρτησίας, παραδέχεται ότι δεν προχώρησε στην κήρυξη της ανεξαρτησίας στις 10 Οκτωβρίου, αλλά απειλεί να το κάνει εάν δεν υπάρξει διάλογος με τη Μαδρίτη.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την διαδικασία της αναστολής του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας, θεωρώντας ότι ο αυτονομιστής πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν δεν αποκατέστησε την νομιμότητα στην περιοχή του, επιδεινώνοντας μία κρίση που απειλεί τη σταθερότητα της Ευρώπης.

«Εάν η κυβέρνηση του Κράτους επιμείνει στην παρεμπόδιση του διαλόγου και συνεχίσει την καταστολή, το Κοινοβούλιο της Καταλονίας θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, εάν το θεωρεί προσήκον, στην ψήφιση μίας επίσημης διακήρυξης της ανεξαρτησίας την οποία δεν ψήφισε στις 10 Οκτωβρίου», αναφέρεται στην επιστολή που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, αναφερόμενος στην απειλή αναστολής του καθεστώτος αυτονομίας.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν είχε διορία μέχρι τις 10:00 τοπική ώρα σήμερα για να απαντήσει εάν υποχωρεί στην πορεία προς την ανεξαρτησία.

Στην επιστολή του ο Πουτζντεμόν αφήνει στην ισπανική κυβέρνηση την επιλογή είτε να λάβει υπ΄όψιν της το γεγονός ότι αυτήν την φορά μιλά λίγο πιο ανοικτά, παραδεχόμενος ότι μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας και να θεωρήσει ότι αυτό αφήνει ένα περιθώριο κατευνασμού, είτε απλώς να διατηρήσει την απειλή της ενεργοποίησης του άρθρου 155 του Συντάγματος.

Η ισπανική κυβέρνηση επέλεξε το δεύτερο.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προβλεπόμενες από το άρθρο 155 του Συντάγματος διαδικασίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Καταλονία, διαπιστώνοντας την "άρνηση" του κ. Πουτζντεμόν να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης, όπου διευκρινίζεται ότι συγκαλείται εκτάκτως υπουργικό Συμβούλιο το Σάββατο για την έναρξη των διαδικασιών.

Αν και ο τόνος παραπέμπει στη σύγκρουση, η ανακοίνωση αφήνει ωστόσο περιθώριο δύο ημερών για διαβουλεύσεις.

Νωρίτερα, η καταλανική εφημερίδα Vanguardia επεσήμαινε την «ιστορική ευθύνη» του Κάρλες Πουτζντεμόν , παρακινώντας τον να επιλέξει την οδό που του πρότεινε η κυβέρνηση από χθες: προκήρυξη πρόωρων τοπικών εκλογών για μία εκκίνηση εκ του μηδενός. «Δεν υπάρχει αξιοπρέπεια στη συλλογική αυτοκτονία, κυρίως εάν αυτόν αποτελεί απόφαση ενός, ενώ όλοι υποφέρουν», γράφει η εφημερίδα της Καταλονίας.

Στην περιοχή αυτή που έχει τη δική της γλώσσα και κουλτούρα και είναι υπερήφανη για την αυτονομία της, μία άρση της αυτονομίας μπορεί να προκαλέσει «εμφύλια σύγκρουση», προειδοποιεί η Vanguardia.

Η ηγεσία της Καταλονίας θεωρεί ότι το δημοψήφισμα που διεξήγαγε την 1η Οκτωβρίου και το οποίο κηρύχθηκε παράνομο από τη Μαδρίτη της δίνει «λαϊκή εντολή» για να κηρύξει ανεξαρτησία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, το «ναι» εξασφάλισε το 90% των ψήφων, ενώ η συμμετοχή ανήλθε στο 43%.

Ομως η καταλανική κοινωνία είναι απολύτως διχασμένη για το θέμα της ανεξαρτησίας.

Τοπικές εκλογές;

Μία λύση για την άρση του αδιεξόδου θα ήταν, σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, η προκήρυξη πρόωρων τοπικών εκλογών.

«Εάν ο Κάρλες Πουτζντεμόν προκηρύξει εκλογές, και ανάλογα με τη διαδικασία, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί επιστροφή στη νομιμότητα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ισπανική κυβερνητική πηγή.

Αλλά σήμερα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με τον καταλανό βουλευτή Ζοάν Τάρντα, του κόμματος ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας).

Ο Πουτζντεμόν υπό πίεση

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και του διαλόγου ανάμεσα στη Βαρκελόνη και τη Μαδρίτη που ζητούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, μεγάλο μέρος των Καταλανών, μέχρι και η FC Barcelona, φαίνεται δύσκολη. Η ισπανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αυτονομιστές είναι παράνομοι και αρνείται να συζητήσει όσο δεν υποχωρούν.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο με εκείνους που παραβιάζουν το Σύνταγμα», επαναλάμβανε ο Μαριάνο Ραχόι χθες ενώπιον του βουλευτών.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος εξελέγη το 2016 υποσχόμενος την ανεξαρτησία τελεί υπό πίεση από όλες τις πλευρές. Οι σύμμαχοί του τον παρακινούν να μην υποχωρήσει.

Η σύλληψη και φυλάκιση δύο ηγετικών στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος που κατηγορούνται για «στάση» εξήψε τα πνεύματα. Δεκάδες χιλιάδες Καταλανοί βγήκαν στους δρόμους το βράδυ της Τρίτης για να υποστηρίξουν τους δύο «πολιτικούς κρατούμενους», ενώ το CUP της άκρας αριστεράς και αναγκαίος εταίρος του Πουτζεντεμόν τον καλεί να κηρύξει τώρα την ανεξαρτησία.

Ηδη το CUP έχει καλέσει σε διαδηλώσεις για απόψε και για την Κυριακή με σύνθημα «Ας σταματήσουμε την καταστολή, ας βγούμε στους δρόμους χωρίς φόβο. Ας ιδρύσουμε τώρα τη Δημοκρατία».

Από την άλλη πλευρά οι οικονομικοί κύκλοι ασκούν ακραία πίεση στον Πουτζντεμόν για να υποχωρήσει. Περισσότερες από 800 επιχειρήσεις , ανάμεσά τους και δύο μεγάλες καταλανικές τράπεζες, μετέφεραν εκτός Καταλονίας τις έδρες τους. Ομως πάνω από όλα, η Μαδρίτη κρατά το πορτοφόλι: η καταλανική κυβέρνηση, η χρηματοδότηση της οποίας εξαρτάται από την Μαδρίτη, μπορεί να βρεθεί με άδεια ταμεία στο τέλος του Οκτωβρίου.

Aναταραχή στην ισπανική αγορά

Πιέσεις δέχονταν σήμερα οι ισπανικές μετοχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.

Ο ισπανικός δείκτης Ibex 35 υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,78%. Το κλίμα αβεβαιότητας επηρέασε και τις αγορές συναλλάγματος, οδηγώντας το ευρώ σε πτώση. Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε από το υψηλό επίπεδο του 1,1822 δολάριο στο 1,1773 δολάριο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο 0,015 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,641%.