ΔΙΕΘΝΕΣ
22/10/2017 08:21 EEST | Updated 22/10/2017 19:12 EEST

Προεδρικές εκλογές στη Σλοβενία: Το 47.3% των ψήφων εξασφαλίζει ο πρόεδρος Μπόρουτ Παχόρ στον πρώτο γύρο

JURE MAKOVEC via Getty Images
A slovenian citizen casts her ballot for the first round of the presidential election at a polling station in Ljubljana, on October 22, 2017.Slovenian citizens started voting on October 22 in a presidential election in which incumbent head of state Borut Pahor was expected to be re-elected. Some 1.7 million citizens were eligible to cast their vote, with partial results expected later in the evening. / AFP PHOTO / Jure Makovec (Photo credit should read JURE MAKOVEC/AFP/Getty Images)

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας Μπόρουτ Παχόρ εξασφαλίζει το 47.3% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών μετά την καταμέτρηση του 87% των ψήφων, ανακοίνωσε η Κρατική Εκλογική Επιτροπή.

Ο απερχόμενος πρόεδρος θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο διεκδικώντας δεύτερη πενταετή θητεία με τον δήμαρχο της πόλης Κάμνικ Μάριαν Σάρετς, ο οποίος εξασφαλίζει το 24,8% των ψήφων.

Οι Σλοβένοι ψηφίσαν σήμερα για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους, ο ρόλος του οποίου είναι εθιμοτυπικός.

Περίπου 1,7 εκατομμύριο ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες.

Ο Πάχορ, ένας πρώην σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, ο οποίος εξελέγη με άνετη πλειοψηφία το 2012 στην προεδρία, επανακλέχτηκε από τον πρώτο γύρο σήμερα, επικρατώντας άλλων οκτώ υποψηφίων, σύμφωνα με την εφημερίδα Delo.

Νωρίτερα έλαβε το 54,8% των προθέσεων ψήφου σε δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή για την εφημερίδα αυτή. Ο Πάχορ προηγείτο σημαντικά έναντι του κύριου αντιπάλου του, του 40χρονου πρώην ηθοποιού Μάριαν Σάρετς που έλαβε 21%.

Ο 53χρονος Πάχορ, ο "πρόεδρος Instagram" όπως τον αποκαλούν, καλλιέργησε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του μια εικόνα εγγύτητας με τους πολίτες, με συνέπεια συχνά να χαρακτηρίζεται "λαϊκιστής" από σχολιαστές και τους αντιπάλους του.

Ενώ το ποσοστό συμμετοχής ήταν μικρότερο από 50% πριν από πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Πάχορ προσπάθησε να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους διασχίζοντας πεζός περισσότερα από 700 χιλιόμετρα και επισκεπτόμενος περίπου 280 περιοχές στη χώρα αυτή των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004.

Ο πρόεδρος καμαρώνει κυρίως γιατί έχει περισσότερους από 40.000 ακόλουθους στο Instagram, όπου αναρτά συχνά προσωπικές φωτογραφίες. Μια πρακτική που καταγγέλλει κυρίως ο προκάτοχός του Μίλαν Κούτσαν, ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Σλοβενίας το 1991, που τον κατηγορεί για "λαϊκισμό" .

Ο Πάχορ υποστηρίζεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, έναν σχηματισμό του οποίου ηγείτο και ο οποίος από το 2014 είναι μέλος του συνασπισμού του κεντρώου πρωθυπουργού Μίρο Σέραρ.

Η υποψήφια του κόμματος του Σέραρ καθώς και οι εκπρόσωποι της δεξιάς λαμβάνουν λιγότερο από το 10% των ψήφων.

Ο Πάχορ διορίστηκε πρωθυπουργός το 2008 και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση του το 2011 εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης. Εξελέγη στην προεδρία την επόμενη χρονιά με ποσοστό 67,2% των ψήφων στο δεύτερο γύρο επικρατώντας του Ντανίλο Τιρκ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)