ΔΙΕΘΝΕΣ
30/10/2017 14:54 EET | Updated 30/10/2017 17:31 EET

O Πουτζντεμόν, οι κατηγορίες για την Καταλονία και το άσυλο στο Βέλγιο

A picture taken on October 30, 2017 shows the headquarters of the Delegation of the Government of Catalonia to the European Union, in Brussels.  Catalonia's dismissed separatist leader was in Brussels today, a Spanish government source said, as prosecutors called for him to be charged with rebellion over his drive for Catalan independence. On October 29 Belgium's immigration minister suggested he could receive asylum in Belgium on the grounds that he might not get a fair trial in Spain. / AFP PH
BENOIT DOPPAGNE via Getty Images
A picture taken on October 30, 2017 shows the headquarters of the Delegation of the Government of Catalonia to the European Union, in Brussels. Catalonia's dismissed separatist leader was in Brussels today, a Spanish government source said, as prosecutors called for him to be charged with rebellion over his drive for Catalan independence. On October 29 Belgium's immigration minister suggested he could receive asylum in Belgium on the grounds that he might not get a fair trial in Spain. / AFP PH

Θα ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο ο καθαιρεθείς πρωθυπουργός της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν;

Ουδείς το επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής. Πάντως, ο Βέλγος δικηγόρος Πολ Μπεκαέρ επιβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας βρίσκεται στο Βέλγιο και ότι ο ίδιος ανέλαβε να τον εκπροσωπήσει. Ωστόσο, στην τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, δεν διευκρίνισε ωστόσο αν εργάζεται ώστε να υποβάλει αίτημα χορήγησης ασύλου στον Πουτζντεμόν.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν με όρισε νομικό εκπρόσωπό του, καθώς επί του παρόντος βρίσκεται στο Βέλγιο», είπε ο Μπεκαέρ, ο οποίος εδρεύει στην πόλη Τιλτ.

«Είμαι ο δικηγόρος του για την περίπτωση που θα με χρειαστεί. Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες υποθέσεις που να προετοιμάζω για αυτόν», πρόσθεσε.

Νωρίτερα τα βελγικά μέσα είχαν κατακλυστεί με πληροφορίες ότι ο Πουτζντεμόν καταφθάνει στις Βρυξέλλες ύστερα από πρόσκληση που του απηύθυνε το εθνικιστικό φλαμανδικό κόμμα N-VA, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συμμαχίας της χώρας, με σκοπό να ζητήσει άσυλο.

Σχετικά δημοσιεύματα θέλουν τον Πουτζντεμόν να συνοδεύεται και από άλλα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν παρόμοιες κατηγορίες. Οργανωτής της επίσκεψης του Πουτζντεμόν στο Βέλγιο φέρεται ο πρώην εκπρόσωπος του επιτρόπου και αντιπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης στην ΕΕ, Αμαντέου Αλταφάι ο οποίος επίσης παύθηκε από τα καθήκοντά του ( σ.σ. ο Αλταφάι ήταν εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομικές υποθέσεις όταν αρμόδιος Επίτροπος ήταν ο Ισπανός Χοακίν Αλμούνια).

Αναλυτές ανέφεραν ότι η άφιξη του Καταλανού ηγέτη στις Βρυξέλλες, θα δημιουργήσει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στο Βέλγο πρωθυπουργό Σάρλ Μισέλ, ιδίως μάλιστα εάν αποδειχτεί ότι στις συναντήσεις που θα έχει ο Πουτζντεμόν στην βελγική πρωτεύουσα με δικηγόρους και Φλαμανδούς πολιτικούς, συμμετέχουν και υπουργοί της κυβέρνησής του.

Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του ο Τέο Φράνκεν, ο οποίος ανήκει στο N-VA, δεν απέκλεισε τη δυνατότητα για τους Καταλανούς αυτονομιστές να ζητήσουν άσυλο στο Βέλγιο, σημειώνοντας ότι μπορούν να υποβάλουν κι αυτοί αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο όπως και κάθε παρόμοιο αίτημα θα εξεταστεί με αντικειμενικό, απροκατάληπτο και σύννομο τρόπο. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η δήλωση αυτή του Φράνκεν δεν έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από πολλά μέλη της βελγικής κυβέρνησης τα οποία έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους και να κατηγορήσουν τον Φλαμανδό πολιτικό για ανευθυνότητα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠE)