ΔΙΕΘΝΕΣ
30/10/2017 17:21 EET | Updated 30/10/2017 17:21 EET

Λευκός Οίκος: Οι παραπομπές πρώην συμβούλων του Τραμπ δεν έχουν καμία σχέση με τον πρόεδρο

Especial/HuffPost México

Σοβαρά προβλήματα στον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ δημιουργεί η παραπομπή δύο πρώην συμβούλων, στο πλαίσιο της έρευνας για τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές των ΗΠΑ.

Τόσο ο ίδιος ο Τραμπ όσο και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκοι, προσπάθησαν να κρατήσουν αποστάσεις από τους δύο άνδρες, τον Πολ Μάναφορτ, πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου των ΗΠΑ, και τον ομογενή Τζορτζ Παπαδόπουλο.

Οι παραπομπές δύο πρώην συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχουν καμία σχέση με τον πρόεδρο ή την προεκλογική εκστρατεία του και δεν αποδεικνύουν κάποια αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ του επιτελείου του και της Ρωσίας, υποστήριξε ειδικότερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς.

«Το δηλώνουμε αυτό από την πρώτη ημέρα ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ του Τραμπ και της Ρωσίας και τίποτα στη σημερινή παραπομπή δεν το άλλαξε όλο αυτό», είπε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο ρόλος του δικηγόρου Τζορτζ Παπαδόπουλος στην προεκλογική εκστρατεία ήταν «εξαιρετικά περιορισμένος» καθώς κατείχε μόνο μια «θέση εθελοντή». Όπως ανέφερε, όποια δράση και αν ανέλαβε ο Παπαδόπουλος, ο οποίος ομολόγησε ότι έδωσε ψευδή κατάθεση στο FBI, το έκανε με δική του πρωτοβουλία.

Η Σάντερς διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ «δεν έχει καμία πρόθεση» να αμφισβητήσει τον ειδικό εισαγγελέα και πρώην διευθυντή του FBI Ρόμπερ Μιούλερ ο οποίος απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος των πρώην συμβούλων του. Τέλος, η Σάντερς αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να απονεμηθεί χάρη στους πρώην συνεργάτες του προέδρου.

Τραμπ: «ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ!»

Ο Τραμπ αντέδρασε μέσω twitter λέγοντας ότι δεν υπήρξε «καμία συνωμοσία» μεταξύ της ομάδας του και της Ρωσίας.

«Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ!», έγραψε. «Λυπάμαι, αυτά συνέβησαν πριν από χρόνια, προτού ο Πολ Μάναφορτ συμμετάσχει στην εκστρατεία Τραμπ. Γιατί η διεφθαρμένη Χίλαρι και οι Δημοκρατικοί δεν βρέθηκαν στο στόχαστρο;» συμπλήρωσε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι τα όσα καταλογίζονται στον Μάναφορτ εκτυλίχθηκαν πριν από τη θητεία του στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016, ωστόσο στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι οι παράνομες δραστηριότητές του συνεχίστηκαν το 2017.

Τι έχει συμβεί

Σήμερα ο ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ απήγγειλε κατηγορίες σε τρία άτομα, στο πλαίσιο της έρευνας για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016, οι δύο εκ των οποίων είναι πρώην σύμβουλοί του Τραμπ.

Διαβάστε αναλυτικά:

Πρόκειται για τους Πολ Μάναφορτ, τον πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, τον συνεργάτη του Ρικ Γκέιτς και τον επίσης πρώην σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου, ομογενή, Τζορτζ Παπαδόπουλο.

Οι δύο πρώην δήλωσαν αθώοι ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στην Ουάσιγκτον. Ο Παπαδόπουλος ομολόγησε ότι έδωσε ψευδείς καταθέσεις σε ομοσπονδιακούς πράκτορες και έτσι «παρεμπόδισε την έρευνα του FBI που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τις πιθανές διασυνδέσεις ή τον ενδεχόμενο συντονισμό μεταξύ των προσώπων που συνδέονταν με την εκστρατεία και της ρωσικής κυβέρνησης με στόχο την ανάμειξη (της Μόσχας) στις προεδρικές εκλογές του 2016», σημειώνεται στο έγγραφο που υπέγραψε ο ειδικός εισαγγελέας.

Οι 12 κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι: συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων, μη δήλωση στις αρμόδιες αρχές πράκτορα ξένου εντολέα, ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις FARA (Foreign Agents Registration Act), ψευδείς δηλώσεις και επτά κατηγορίες για μη δήλωση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό.

Sponsored Post