ΕΙΔΗΣΕΙΣ
31/10/2017 12:15 EET | Updated 31/10/2017 13:28 EET

Ισπανικές πρωτοβουλίες για εκτόνωση της διπλωματικής κρίσης με Ελλάδα

eurokinissi

Τελικά, η Ισπανική κυβέρνηση του Ραχόι, στην παρούσα φάση, εκτιμά ότι θα πρέπει να αμβλύνει τα οποία εξωτερικά μέτωπα, προκειμένου να εστιάσει στην καταλανική κρίση.

Μάλιστα αυτή η στάση έχει άμεση συνάρτηση με την ελληνική διπλωματία, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τη Δευτέρα (30/10) , Έλληνας πρέσβης στη Μαδρίτη, Χριστόδουλος Λάζαρης έγινε δεκτός από τον υφυπουργό εξωτερικών της Ισπανίας, κ.Jorge Toledo Albinana, ο οποίος μάλιστα θεωρείται ως «άνθρωπος του Ραχόϊ». Σύμφωνα πάντα με διπλωματικούς κύκλους, ο Ισπανός αξιωματούχος φέρεται να κράτησε αποστάσεις από τη στάση του Ισπανού πρέσβη στην Αθήνα, Ενρίκε Βιγκέρα, που με δήλωσεις του επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της, με τις εξελίξεις στην Καταλονία. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο Ισπανός υπουργός, εκτός των άλλων δήλωσε ότι η συμπεριφορά του δεν προσιδιάζει σε πρέσβη κύρους του επιπέδου του, εξέφρασε, τη λύπη του για την αναταραχή, εξήρε την «θερμή και ειλικρινή σχέση των δυο πρωθυπουργών και ευχαρίστησε θερμά για τις «δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά της απόσχισης της Καταλονίας», οι οποίες, όπως φέρεται να είπε ο ίδιος, «ήταν ακριβώς εκείνο που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή».

Το αξιοσημείωτο είναι ότι πάντα σύμφωνα με πληροφορίες την ίδια ημέρα παρέστη και ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα, κ.Ενρίκε Βιγκέρα, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ισπανός πρέσβης είχε κληθεί, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε σε ελληνική κυριακάτικη εφημερίδα. Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή τη φορά ο πρέσβης εμφανίστηκε απολογητικός, ενώ φέρεται να επέρριψε τις ευθύνες στον δημοσιογράφο, ο οποίος, κατά τον ίδιον, δεν απέδωσε ορθά τις δηλώσεις του. Εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών του ζητήθηκε να ανασκευάσει τις «ατυχείς» δηλώσεις του, κάτι που, έπραξε την Τρίτη (31/10).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα:

«Η Πρεσβεία της Ισπανίας εκφράζει τις ευχαριστίες της για την δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών το περασμένο Σαββατοκύριακο υπέρ της ισπανικής εδαφικής ακεραιότητας και απορρίπτοντας μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ενότητα της χώρας και την αρχή του αμετάβλητου των συνόρων.

Σε σχέση με τις δηλώσεις του πρέσβη της Ισπανίας το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης, ο ίδιος λυπάται που έδωσαν αφορμή σε ερμηνείες οι οποίες ουδόλως αντιστοιχούν με την πραγματικότητα, όπως και με την επιθυμία του να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο για μια στενή σχέση εγγύτητας με τις ελληνικές Αρχές.

Οι δύο σύμμαχοι και φίλες χώρες μας είναι ενωμένες με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και πολιτισμού, και η Πρεσβεία της Ισπανίας θα προσπαθήσει σε υπέρτατο βαθμό να εμβαθύνει την εξαιρετική αυτή σχέση που μας ενώνει.»