ΔΙΕΘΝΕΣ
05/11/2017 11:16 EET | Updated 05/11/2017 11:16 EET

Γκάμπριελ: Επικοδομητική η συζήτηση με Τσαβούσογλου. Ζητούμενο οι λογικές συνομιλίες

Anadolu Agency via Getty Images
ANTALYA, TURKEY - NOVEMBER 4: Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu meets German Foreign Minister Sigmar Gabriel in Ankara, Turkey on November 4, 2017. (Photo by Cem Ozdel/Anadolu Agency/Getty Images)

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλουτ Τσαβούσογλου.

«Έχουμε τώρα μπροστά μας τα επόμενα βήματα για το πώς θέλουμε να προχωρήσουμε, για το πώς θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μεταξύ των υπουργείων, για το ποια θέματα θα τεθούν στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε στο ARD, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του.

«Το ζητούμενο είναι μπορέσουμε σε τέτοιους καιρούς να προχωρήσουμε για πρώτη φορά και πάλι σε λογικές συνομιλίες».

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στην Αττάλεια, παραθαλάσσιο θέρετρο στη Νότια Τουρκία. Στη συζήτηση τέθηκαν «τα δύσκολα θέματα και οι προσδοκίες και των δύο πλευρών», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών που αναρτήθηκε στο twitter.

Μιλώντας, επίσης, στην Bild am Sonntag, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει: «Μετά τις αποφάσεις της τουρκικής δικαιοσύνης να απελευθερωθούν τις τελευταίες ημέρες δύο Γερμανοί υπήκοοι και να αρθεί για έναν ακόμη η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, θεώρησα ότι έχει έρθει η στιγμή να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες».

Όπως είπε, με τον ομόλογό του συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τις γερμανο- τουρκικές σχέσεις. «Ακόμη και τα δυσκολότερα εξ αυτών», δήλωσε ο Γκάμπριελ, εννοώντας το θέμα του Γερμανού δημοσιογράφου Deniz Yücel που εξακολουθεί να κρατείται στην Τουρκία. Όμως, όπως είπε, πρόοδος δεν υπήρξε. Σε μία τέτοια κατάσταση που δεν προχωρά, κατ’ αρχάς το ζητούμενο είναι να μπορέσει και πάλι να ακούσει η μία πλευρά την άλλη, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός είχε τονίσει πως η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη είναι η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.

«Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που έχουν εκτροχιαστεί εντελώς, είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Αν η Βόρεια Κορέα καταφέρει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κι άλλες χώρες θα τη μιμηθούν. Μόνο οι ΗΠΑ και η Ρωσία μαζί μπορούν να σταματήσουν την περαιτέρω εξάπλωση των πυρηνικών όπλων. Αν η Ουάσινγκτον και η Μόσχα δεν καταφέρουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους ξανά, τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν σε έναν επικίνδυνο, χαοτικό κόσμο γεμάτο πυρηνικά όπλα», προειδοποίησε ο Γκάμπριελ.

Για τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, η δημοκρατική παγκόσμια τάξη «βρίσκεται πλέον σε σοβαρό κίνδυνο».

«Οι ΗΠΑ, που ήταν ο εγγυητής των φιλελεύθερων αξιών, τις έχει ήδη αποχαιρετίσει», έκρινε ο Γκάμπριελ.

Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ, ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας κούρσας εξοπλισμών εξαιτίας της εντεινόμενης δυσπιστίας στη διεθνή αρένα.

Η Γερμανία οφείλει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο ως διεθνής διαμεσολαβητής, πρόσθεσε ο απερχόμενος επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)